Roditeljstvo je put pun dilema. Trebamo li odgajati ovako ili onako, kako naučiti dijete da dijeli, a da se pritom zna izboriti za sebe, kako da dijete ne bude sebično? Kako ga naučiti disciplini i redu, uvesti radne navike, a da ga ne zastrašujete, plačete i kažnjavate? Doznajte što najveći svjetski stručnjaci kažu na tu temu.

1. Neka sami traže rješenja

Tameka Montgomery podijelila je vrlo jednostavan odgojni savjet: "Roditelji danas žele učiniti puno za svoju djecu i to je sjajno. Ali trebamo biti svjesni toga kada radimo previše, posebno kako djeca rastu. U nekom trenutku moramo prijeći iz toga da im budemo 'sve' u sustav podrške - barem u nekim područjima njihovih života. Ponekad će im ipak trebati naša pomoć, ali djeca moraju sama početi istraživati i tražiti rješenja”.

2. Najveća zabluda o nježnom roditeljstvu

Dr. Sigi Cohen objašnjava koje su stigme o nježnom roditeljstvu i zašto ovaj pojam mnogi ne razumiju u potpunosti. „Česta pogrešna predodžba o nježnom roditeljstvu je da je ova tehnika 'blaga' za djecu i ne priprema našu djecu učinkovito za život. Davanje prioriteta djetetu i prihvaćanje njegovih osjećaja ne zahtijeva od roditelja zanemarivanje discipline i poučavanje potrebnim životnim vještinama. Možete biti tu za svoje dijete, a da zapravo ne radite sve umjesto njega“. 


3. Nije posao djeteta da zadovolji vaše emocionalne potrebe

Doktorica Vanessa Lapointe objašnjava odnos roditelj-dijete koji se svima čini vrlo prirodnim, no činjenica je da mnogi ne razumiju princip po kojem taj odnos funkcionira. "Nije dječji posao zadovoljiti vaše emocionalne potrebe. Nije ni posao djeteta da vas voli. S druge strane, morate mu uvijek biti dostupni i spremni pomoći mu emocionalno (na bilo koji relevantan način) i bezuvjetno voljeti svoje dijete u svakom trenutku, koliko god to ponekad bilo teško. Sasvim je jednostavno - dugujete svom djetetu ove stvari (i više). Ono vama ništa ne duguje. Tako funkcionira ova dinamika odnosa. A očekivanje bilo čega osim toga stavlja nepotrebno opterećenje i očekivanja na vaše dijete i vaš odnos".

Poznata psihologinja tvrdi da postoji 6 tipova jedinstvene djece
Shutterstock Možete biti tu za svoje dijete, a da zapravo ne radite sve umjesto njega

4. Kako preuzeti kontrolu?

Dr. Becky Kennedy objašnjava kako se nositi sa situacijama kada roditelji moraju preuzeti kontrolu. Primjerice, kada njezin sin kaže da neće jesti svoj uobičajeni omiljeni doručak, predlaže da u tom trenutku odvojite nekoliko sekundi, zastanete i racionalno razmislite. “Tada si kažem: 'Ovo nije bitan slučaj''. Obično kad sam dobro raspoložena mogu si reći da to nije ništa strašno ili da se mogu smiriti i riješiti problem. Možda bi bilo dobro da se svi posvetimo takvom razmišljanju“, objašnjava Becky i dodaje da je često rješenje da svi postanu smireniji, ljubazniji i racionalnije razmišljaju. Tako se njezin sin nakon kratkog vremena vratio za stol i dovršio doručak. I ipak je jutro ispalo mirno i tiho.


5. Kad pogriješite – ispričajte se djetetu

Kerwin Rae naglašava važnost ovoga: "Tako je važno da popravimo naše odnose s djecom kada pogriješimo. Iz mnogo razloga. Učimo ih kako se ispričati i ispričati na način koji je bitan osobi koja je povrijeđena. Pomaže djeci uvidjeti da roditelji (i odrasli općenito) nisu savršeni i da smo sposobni pogriješiti".

6. Vašem djetetu je više stalo do vas nego li vašem šefu

Brandon Turner, jedan od najutjecajnijih svjetskih govornika, iznio je svoje viđenje ritma života kojeg diktiraju karijera i posao te položaj obitelji u tom vrtlogu. “Tako mi je upečatljiva rečenica da su naša djeca jedini ljudi koji će se za 20 godina sjećati da smo radili dokasna dok su odrastali. Često se osjećamo kao da nam je karijera najvažnija stvar. Lako je reći - poslovno putovanje daleko od moje obitelji neće škoditi. Ovo mi treba ako želim dobiti to unapređenje. Ako dobijem to unapređenje, mogu stvoriti bolji život za sebe i svoju obitelj. Ali nikad ne prestaje. Mogli biste smisliti isprike za držanje podalje od obitelji do kraja života. Postavite svoje prioritete. Vašoj djeci je mnogo više stalo do vas nego li vašem šefu. Budite tu za ljude koji su stvarno važni“.


7. Što napraviti kada dijete ne sluša?

Dr. Ishina Sadana odgovara na najčešće pitanje i svakodnevnu muku svakog roditelja: “Dijete općenito odbija poslušati ono što od njega tražite jer želi neku razinu kontrole, a jedva da je ima. Ovo je jak razlog za česta odbijanja, pa će davanje djetetu opcija kad god je to moguće pomoći vašoj interakciji. Kada dijete ne želi nešto učiniti, pogotovo ono što od njega tražite, važno je shvatiti da ono obično ne želi prestati s onim što radi u tom trenutku. Nije drugačije ni za odrasle. Ako gledate svoju omiljenu seriju i vaš vas suprug podsjeti na nešto što trebate učiniti, može biti frustrirajuće preusmjeriti vašu pozornost. Stoga prihvatite osjećaje vašeg djeteta o zahtjevu koji ste upravo uputili, ali nastavite ponavljati zahtjev pristojno i odlučno. Ako je ikako moguće, dodajte malo zabave ili intrige onome što slijedi. Moramo prestati gledati televiziju, ali mogli bismo učiniti ovo umjesto toga. Ne možeš više jesti kolačiće jer sam ja čudovište od kolačića i već sam ih sve pojela. Pokušajte se zabaviti s njima, a zatim se preusmjerite na drugu aktivnost".

Pravila odgoja stroge mame
Shutterstock Dijete općenito odbija poslušati ono što od njega tražite jer želi neku razinu kontrole, a jedva da je ima

Izvor: Stil.rs