Rezultati istraživanja koje je objavila američka neprofitna istraživačka organizacija posvećena promicanju samopouzdanja kod djevojčica naziva Ruling Our eXperiences (ROX), otkrili su da više od tri četvrtine ispitanica osjeća da će "eksplodirati" zbog pritiska.Kao najveće stresore navele su ocjene, školu, prijateljstva i obiteljske probleme. Većina adolescenata, bez obzira na spol, osjeća taj pritisak, no djevojčice se teže suočavaju s različitim izazovima. Istraživanja, prenosi portal Mashable, pokazuju da, na primjer, njihovo samopouzdanje pada tijekom adolescencije, za razliku od dječaka.

Stoga bi, nažalost, taj pritisak mogao uvjeriti djevojčice da žrtvuju ambiciju za popularnost, da se srame svog izgleda ili općenito negativno utjecati na njihovo mentalno zdravlje. Bezbroj je načina na koji će djevojčice osjetiti pritisak da prikriju ili izmijene svoje autentično ja. Stoga je ovih 7 vještina koje moraju naučiti ključno u suočavanju s raznim izazovima koji ih čekaju.

1. Kako poštivati vlastite osjećaje i izražavati ih

Više od dvije trećine ispitanika ROX ankete reklo je da svoje misli ili stavove ne iznose javno jer se ne žele isticati ili zamjeriti nekome. Rachel Simmons, autorica četiri knjige o odgoju djevojčica, ističe da odrasli moraju pokazati djevojčicama kako izraziti svoje osjećaje. To mogu najlakše učiniti iskazivanjem vlastitih emocija ekspanzivnim rječnikom, koristeći riječi poput sretan, nervozan, uzbuđen, uplašen, ljut, frustriran i zbunjen.

2. Kako biti empatičan prema sebi

Simmons ističe da djevojke danas u društvu dobivaju poruke da je važno ugoditi drugima. Stoga, kada dožive neuspjeh često se osjećaju kao da su iznevjerili nekog drugog. Kako bi se ovo spriječilo, Simmons preporučuje roditeljima da pouče svoje kćeri kako se nositi s neuspjehom. "Želimo da djevojčice imaju sposobnost prebroditi neuspjeh bez da se opterećuju njime", objašnjava.

3. Kako razviti pozitivan odnos prema svom tijelu

Roditelji kojima je neugodno razgovarati o spolnosti i tijelu prenose te osjećaje na svoje kćeri. "Kad se djevojke ne osjećaju ugodno u svom tijelu mogu zanemariti to kako se stvarno osjećaju, i više brinuti o tome kako se netko drugi osjeća ili što ta druga osoba želi, a ne ona sama", upozorava Simmons.

Psiholozi savjetuju kako s djecom razgovarati o ratu i smrti
Shutterstock Stručnjak preporučuje roditeljima da pouče svoje kćeri kako se nositi s neuspjehom

4. Kako učiti iz prijateljstava

Žensko prijateljstvo ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo. Takve veze su također prolazne i pomažu djevojkama da nauče komunicirati, sklapati kompromise i postavljati granice. Roditelji bi na prijateljstva trebali gledati kao na priliku da djevojčicama pokažu kako izgledaju zdravi odnosi i kako se mogu odnositi prema drugima i sebi.

5. Kako se nositi sa zlostavljanjem

Djevojke koje maltretiraju druge rade to jer nemaju alate da se nose sa svojim osjećajima", kaže Simmons. A kada su djevojke te koje su maltretirane, često se osjećaju bespomoćno i ne znaju se zauzeti za sebe. U oba slučaja Simmons preporučuje pomoć odrasle osobe i prakticiranje asertivne komunikacije. Priznaje, međutim, da taj pristup neće uvijek funkcionirati, tako da djevojke moraju znati kada se odmaknuti od situacije koja je "neugodna" i "neetična".


6. Kako prigrliti vlastiti rodni identitet i izraziti ga

Psihologinja Danielle Ramo napominje kako je važno da roditelji prvo razumiju ili se educiraju o rodnom identitetu, a zatim razgovaraju sa svojim kćerima o tome. Roditelji mogu pomoći djevojčicama da prihvate svoj identitet potičući ih da budu sigurne u to tko su i što su. Umjesto da ih potiču da se oblače "kao djevojčice", trebali bi ih hrabriti da odaberu ono što im odgovara.

7. Kako biti vođa

Istraživanje ROX-a pokazalo da 59 posto djevojaka vole „biti glavne“, no više od polovice je reklo da se boje biti vođe, jer strahuju da će ih drugi kritizirati da "vole šefovati". Postoje, međutim, posebne strategije koje roditelji mogu koristiti kako bi potaknuli kćeri da preuzmu vodeću ulogu. Vjerojatnije je da će očevi koji ravnomjerno dijele kućanske dužnosti s majkama odgajati kćeri koje vjeruju da imaju širi raspon mogućnosti za karijeru. Majke mogu dati vlastiti primjer preuzimanjem vodeće uloge na poslu.

papirologija koju treba riješiti nakon poroda
Shutterstock Važno je vlastitim primjerom pokazati djevojčicama da se ne moraju bojati preuzeti lidersku ulogu