Dječja psihologinja dr. Shefali Sabari ističe da postoji šest neobičnih i darovitih tipova djece, a vaše dijete može imati izraženu osobinu jednog od ovih tipova ili biti mješavina svih njih. Kako biste ga bolje razumjeli i ojačali vaš odnos nužno je, kaže dr. Sabari, poštivati njegovu autentičnost.

1. Oni koji brzo izgore
Često su nervozni, razdražljivi i pogađa ih i najmanja sitnica. Sve osjećaju i sve primjećuju.

Savjet roditeljima: Budite snažni i smireni. Pohvalite ih zbog sposobnosti da percipiraju okolinu, ali ih naučite pronaći utjehu koja im je potrebna. Kada osjete nervozu, neka zatvore oči i ponavljaju: „Na sigurnom sam, kod kuće sam i bit ću dobro".

2. Oni koji nemaju mira
Hiperaktivni istraživači ne mogu mirno sjediti i nikada ih nećete naći tamo gdje ste ih ostavili. Roditelji i učitelji ovu djecu često označavaju kao “problematičnu” jer mogu biti izuzetno aktivna, fizički i psihički. Ali njihova prednost krije se u tome što su nevjerojatno znatiželjni i angažirani.

Savjet roditeljima: Hiperaktivne istraživače treba poštovati, a ne koriti. Pokažite im bezuvjetno prihvaćanje, recite im: "Divim ti se na kreativnosti i mašti".

3. Oni koji svima ugađaju
Savršen su plijen za roditelje sa snažnom potrebom za kontrolom. Budući da imaju stalnu želju da pomognu drugima, često preuzimaju roditeljske odgovornosti i njihovu ulogu.

Savjet roditeljima: Poštujte ih i naučite ih kako da postave granice. Podsjetite ih da su njihove potrebe na prvom mjestu, neka znaju da je u redu reći „ne“.

shutterstock_1702506481.jpg
Shutterstock Prednost hiperaktivne djece krije se u tome što su nevjerojatno znatiželjni i angažirani


4. Oni koji su u oblacima
Obično su sramežljivi i introvertirani i mogu imati problema sa socijalnim vještinama. Često ih možete uhvatiti kako bulje u prazno, crtaju u svoju bilježnicu ili provode toliko vremena sami da se pitate jesu li uopće u kući.

Savjet roditeljima:Pomozite im da se osjećaju sigurno i istaknite njihove prednosti. Recite im: "Ne dopusti da drugi odlučuju o tome kakav bi trebao biti. Divim ti se takvom kakav jesi“.

5. Oni koji su nesalomljivi
Buntovnici nekonformisti jako su tvrdoglavi. Ova djeca mogu biti izazovna. Imaju puno samopouzdanja zbog čega se ne boje autoriteta.

Savjet za roditelje: Nemojte inzistirati na kontroli, već im recite: "Sviđa mi se što slijediš vlastiti stav, ali nemoj se boriti protiv pravila samo borbe radi – ili ćeš izgorjeti''.


6. Oni koji su uvijek sretni
Ova djeca su uvijek nasmijana i dobro raspoložena. Nisu nervozni, zahtjevni niti zapovijedaju. Jedina mana je što mogu biti previše opušteni i djelovati nemotivirano. Neki ih roditelji mogu smatrati nedovoljno ambicioznima.

Savjet za roditelje: Slavite njihov pozitivan pristup svijetu i dajte im do znanja da volite njihov pozitivizam i da želite da uvijek ostanu takvi.

shutterstock_1566010639.jpg
Shutterstock Introvertiranu djecu često možete uhvatiti kako bulje u prazno ili crtaju u svoju bilježnicu

Izvor: Zadovoljna.rs