Veliki 5. rođendan - označava kraj vrtića i početak predškolskog odgoja. Vaše dijete prestaje biti "malo dijete". Samim time, u ovom razdoblju dolazi do snažnog mentalnog i emocionalnog razvoja, stoga stručnjaci na portalu Zelena učionica ističu da bi dijete, ako već nije, moralo početi učiti ovih 5 važnih stvari...

1. Kako da svoje osjećaje i potrebe komuniciraju na prihvatljiv način, poštujući druge

Prvo ih morate naučiti da identificiraju svoje osjećaje. Dječje knjige su na tom putu sjajan alat. Zatim, kada se javi određeni osjećaj, pa dijete postane bijesno, ljuto, ushićeno, sretno, razočarano, koristite svaku priliku da imenujete osjećaje koje prepoznajete kod svog djeteta (“Oh, jako si ljut jer ti je Maja uzela igračku? Razumijem”. “Sretan si što ti je sestra došla iz škole? Pa da, i ja sam!”). Slično napravite i kad dijete vidi da su vas preplavile emocije.

shutterstock_289525484.jpg
Shutterstock Koristite svaku priliku da imenujete osjećaje koje prepoznajete kod svog djeteta

2. Kako da poštuju tuđe granice kada je u pitanju tijelo

Počnite s učenjem tako što ćete ih, najprije, naučiti da traže od drugih da poštuju njihove granice.

“To mi se ne sviđa.”
“Ne, hvala.”
“Ne volim kada me guraš. Nemoj to raditi!”

I uvijek budite uzor. Postavite granice na isti način kada vam se nešto ne sviđa, bilo u odnosu s djetetom ili s drugim ljudima.

3. Kako da se suoče s osjećajima onda kad su baš jaki i intenzivni

Najbolji način da učite djecu vještini suočavanja s emocijama i njihovog svladavanja je da s njima vježbate kad su smireni. Dajte im prijedloge što napraviti i vježbajte. Važno je da dijete nauči da udaranje ljudi i uništavanje nisu način na koji će se suočiti sa snažnim emocijama. Ali ako će im udaranje u jastuk, suze ili zagrljaj pomoći, to je potpuno u redu.

shutterstock_500447404.jpg
Shutterstock Ako će im udaranje u jastuk, suze ili zagrljaj pomoći, to je potpuno u redu

4. Naučite ih da to što danas nešto ne mogu, ne znači da neće moći sutra

Kada dijete pogriješi, kada ne uspije, kada prolije mlijeko, nemojte ga grditi ili mu reći: “Rekla sam ti da si mali za to!”. Kreirajte okruženje koje nudi toplinu i povezanost, a naročito onda kada dijete griješi. Naučite ih da su njihovi umovi svakog dana sve jači, a ruke sve spretnije i da su greške način da nauče. Prepoznajte i pohvalite trud, ne rezultat. Na primjer: “Oduševljena sam što nisi odustao kad ti prvi put nije uspjelo nacrtati slona. Bio si ljut, ali te to nije spriječilo da probaš ponovo. Sigurno si ponosan na sebe!”

5. Kako da doprinesu svojoj obitelji i društvu

Mala se djeca silno žele osjetiti korisno, zato ih zatražite za pomoć i uključite ih uvijek kad je to moguće. Bilo to pražnjenje perilice za posuđe, sušenje veša, zalijevanje biljaka ili nešto treće, vaše dijete će sigurno rado pomoći, posebno ako je to zadatak koji ne radi često. Kućanski poslovi odličan su način da se dijete osjeti važno i korisno, ali i da nauči važnost odgovornosti i to koliko je važno da u obitelji svi članovi daju svoj doprinos, na način na koji mogu.

Tvrdoglavu djecu nije lako odgajati
Shutterstock Mala se djeca silno žele osjetiti korisno, zato ih zatražite za pomoć i uključite ih uvijek kad je to moguće