Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŠ MALIŠAN OBOŽAVA PRIČE? Uključite ga u aktivnosti koje će ga navesti da voli čitanje

Autor Sunčica Got

Nikad nije prerano da dijete zavoli priče i knjige.

 djevojčica čita.jpg Izvor: Shutterstock

Mali se čitatelji stvaraju još od pelena. U početku će bebe knjige više grickati nego listati, s vremenom će ih početi zainteresirano slušati i promatrati, a u vrtićkoj će dobi djeca kojoj se redovito čita, biti sve više fascinirana pričama. Ako vaše dijete voli priče i pokazuje interes za slovima, riječima i pripovijedanjem, ove aktivnosti pomoći ću mu da još više uživa u pričama.

Nabavite ili izradite poster s abecedom

Ako vaše dijete voli samostalno listati knjige i časopise i pokazuje interes za slova, moguće je da je spremno za učenje osnova čitanja. Nabavite ilustriranu abecedu u obliku postera ili je sami izradite i objesite mu je na vidljivo mjesto.

Vodite dijete na pričaonice

Učlanite dijete u lokalnu knjižnicu i stvorite naviku odlaska u knjižnicu, listanja knjiga i posuđivanja. U većini se dječjih odjela knjižnica održavaju povremene ili redovne pričaonice koje su besplatne za korisnike pa uključite dijete u neku od njih. Nema ljepše za malenog pričoljupca nego u dobrom društvu dijeliti ljubav prema pričama.

 tata čita djeci Izvor: Shutterstock

Skuhajte jelo iz knjige ili slikovnice

Što je Crvenkapica nosila svojoj baki? Kakvu je kašu Zlatokosa spremala medvjedima? Mnogo je priča i bajki koje govore o zanimljivim jelima. Skuhajte neko od jela iz omiljenih knjiga vašeg djeteta i uključite dijete u pripremu. Prilika je to za jedan sasvim novi doživljaj priče.

Obiteljsko vrijeme za čitanje

Izdvojite dvadesetak minuta svake noći i uspostavite obiteljsko vrijeme za priču. Ako u doma pričanja priče imate goste, zamolite i njih da sudjeluju. Djeca vole rutine, a osim što će ih zabaviti, čitanje pred spavanje će ih umiriti, fokusirati i pripremiti za san.

Stvorite drugačije rituale

Razmislite o novim načinima na koje možete zajedno čitati. Čitajte knjigu za doručkom ili dok je dijete u kadi. Možete imati i knjigu za jutarnje buđenje ili knjigu pred popodnevni spavanac.

Slušajte audio knjige

Dostupan je cijeli niz online servisa na kojemu možete besplatno slušati audio priče za djecu na hrvatskom, ali i na drugim jezicima. Djeca vole kad im netko drugi čita priču, a audio priče uglavnom snimaju glumci ili profesionalni pripovjedači, imaju glazbenu podlogu i sasvim drugačiji ugođaj.

Otpjevajte knjigu

Omiljenu djetetovu knjigu koju ste već mnogo puta pročitali, pokušajte otpjevati, umjesto pročitati. Otpjevajte je kao uspavanku ili kao operu, djeci će to biti jako zabavno.

 mama čita priču Izvor: Shutterstock

Kreirajte kutak za čitanje

Jedan dio dnevnog boravka ili djetetove sobe preuredite u kutak za čitanje. Neka bude ugodan, prepun knjiga i plišanaca ili neka ga dijete uredi po svojoj želji.

Možda će vas zanimati

Najnovije