Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČITATE LI DJECI PRIJE SPAVANJA? Priče vas povezuju, razvijaju empatiju i pozitivno utječu na djetetov jezični razvoj

Autor Jelena Pervan

Bilo da čitate uvijek istu priču ili svaku večer različitu, priče prije spavanja imaju brojne benefite.

 tata čita djeci Izvor: Shutterstock

Ne treba posebno naglašavati sve prednosti čitanja djeci, ali čitanje priča prije spavanja spada u posebno vrijednu kategoriju. Osim što vam pomaže u povezivanju s djecom, ima snažan utjecaj na djetetovu maštu i na opuštanje prije spavanja.

Čitajte i djeci koja samostalno čitaju

Nakon užurbanog dana, djeci je ponekad teško utonuti u san bez nekog podražaja. Izbjegnite crtiće i ostale ekrane prije spavanja i ponudite djetetu priču. Jedna slikovnica ili nekoliko stranica knjige prije spavanja, stvara rutinu koju dijete očekuje i koja ga potiče na odlazak u krevet.

Čak i ako vaša djeca samostalno čitaju, čitanje prije spavanja može biti vaša zajednička aktivnost jer dijete nikada nije prestaro da mu netko drugi čita.

Osim što osnažuju djetetovu maštu, priče djetetu nude izvor novih, nesvakodnevnih riječi koje s vremenom postaju dio njegova vokabulara.

 priča prije spavanja Izvor: Shutterstock

Djeca se mogu poistovijetiti s likovima

Nije rijetkost da djeca traže da im uvijek iznova čitate istu priču, a iako vam to može biti pomalo frustrirajuće, zapamtite da tako djeca osnažuju svoje logičko zaključivanje.

Priče djecu uče o posljedicama koje slijede nakon određenih ponašanja te obrascima predviđanja koji se u pričama ponavljaju.

Jedan od najvećih benefita čitanja pred spavanje je što vam situacije iz priča mogu poslužiti za razgovor o važnim temama iz djetetova života. Ako se neki lik nađe u teškoj situaciji i osjeća određene emocije, to vam može poslužiti da pitate dijete je li se ono ikad našlo u sličnoj situaciji i kako se tad osjećalo, što bi sljedeći put moglo drugačije.

Možda će vas zanimati

Najnovije