Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODNA RAVNOPRAVNOST UČI SE OD NAJRANIJIH DANA: Zašto dječacima ne smijemo govoriti da ne plaču, a curicama da su dobre

Autor Jelena Pervan

Ako želimo odgajati djecu u filozofiji rodne jednakosti, jezik je snažan alat koji nam u tome može i pomoći, ali i odmoći.

 dječak se igra vani Izvor: Shutterstock

Jezik koji koristimo dok razgovaramo sa svojom djecom, utječe na njihovu percepciju svijeta, sebe i drugih. Određene fraze olako koristimo u razgovoru s dječacima i djevojčicama, a njihova je snaga mnogo veća no što mislimo. Izbjegavanjem ovih rečenica, učimo djecu da brinu o sebi i svom unutarnjem svijetu emocija, neovisno o njihovom spolu. 

Dečki ne plaču

Ovo je uvjerenje obilježilo velik broj muškaraca koji gotovo ne poznaju svoje emocije jer im je od djetinjstva branjeno da ih izražavaju. No istina je da dječaci plaču i da dječaci, baš kao i djevojčice, trebaju plakati. Jedno je istraživanje pokazalo kako djevojčice i dječaci jednako plaču do tinejdžerskih godina.

Ako svojim dječacima kažete da plakanje nije u redu i da tuga nije emocija za dečke, takve izjave neće umanjiti emociju. Dječaci trebaju znati da je u redu biti tužan i svoju tugu izraziti suzama ili na neki drugi način, kako bi izrasli u odrasle muškarce svjesne svojih emocija i načina na koji se s njima nose.

Ti si dobra curica

Dobre djevojčice olakšavaju život svima, čine ono što im se kaže i s njima je sve jednostavnije. No je li to dobro? Etiketa koju dajemo djevojčicama značajno utječe na njihov doživljaj sebe.

Djevojčice koje se uvijek dobre, često nisu dobro, posebno u situacijama kad se treba zauzeti za sebe i čuti svoj glas. Isto tako, što je s djevojčicama koje imaju snažan karakter i pokazuju prkos? Znači li to da su one zločeste djevojčice? Etiketiranje ovog tipa svakako treba izbjegavati. 

Dečki su dečki

 rečenice koje ne treba izgovarati djeci Izvor: Dmytro Sidelnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovom se izjavom često želi reći kako su dječaci skloniji nepodopštinama, ali i opravdati njihovo ponašanje jer se smatra da je u redu kada se dečki tako ponašaju.

Sasvim je jasno da se i djevojčice i dječaci ponekad ponašaju izvan okvira onoga što smatramo ispravnim i da takvo ponašanje nema veze sa spolom.

Ako dijete napravi nešto loše, treba mu dati do znanja zašto je to loše i za svoje postupke treba snositi odgovornost. To što je dječak, ne opravdava njegove postupke. 

Ona se stalno žali

Jedna studija pokazuje kako se pripadnici oba spola jednako žale. Razlika je u tome što se žene žale u želji za akcijom i promjenom dok se muškarci uglavnom žale kako bi opravdali neko ponašanje, piše Parent.com.

Obratite pozornost na ono što vam djevojčice govore i poštujte njihove probleme. Naučite ih da je ono što žele reći važno, a isto vrijedi i za dječake. Imaju pravo izraziti svoje mišljenje i žaliti se na ono što im smeta.

Možda će vas zanimati

Najnovije