Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rečenice koje nikada ne biste smjeli izgovoriti svojoj djeci

Nevjerojatno koliko puta smo izgovorili krive rečenice svojoj djeci i često ih sasvim nesvijesno povrijedili, oslabili njihovo samopouzdanje, motivaciju, volju, želju... One jednostavno iskoče iz naših usta, kao što su iskakale ...

Izbjegavajte ove rečenice pod svaku cijenu i razmišljajte kako se obraćate djeci:

"Kako si nespretan"

Ovakva rečenica bi se mogla urezati djetetu za cijeli život. Ona uništava i njegovo samopouzdanje i samosvijest. Radije pitajte: "Je li ti teško?" i pokušajte pomoći: "Uopće nije loše, samo ću ti pokazati kako to učiniti."

"Ugledaj se na brata / sestru?"

Ovakve usporedbe stvaraju pritisak s kojim se nijedno dijete ne može nositi. Svako dijete je drugačije, jedinstveno i ima svoj tempo. Uspoređivanjem sprečavamo dijete da bude takvo kakvo jest i potičemo stvaranje kompleksa inferiornosti.

"To nikad nećeš moći, naučiti, uspjeti učiniti"

Prestanite obeshrabrivati djecu. Za dobrobit djeteta prije svega je važno da roditelji budu konstruktivni i podrže njegove pokušaje da svlada prve prepreke i pobijedi negativnosti.

"Ma, to te ne treba brinuti"

Ozbiljno shvatite svoju djecu, čak i ako se njihove potrebe, strahovi i reakcije čine smiješne, beznačajne, besmislene. Slušajte ih pažljivo i dajte savjete kako riješiti situaciju. To će dijete ispuniti samopouzdanjem s kojim će odmah drugačije pristupati problemima i preprekama.

"Samo čekaj da se tata vrati kući"

Prijetnje izazivaju strah. Vaše dijete će se plašiti ili vas ili vašeg partnera. A vjerojatno samo želite da vaše dijete poštuje vas kao roditelje, a ne da vas se boji.

"Prestani plakati!"

Ne zabranjujte djeci osjećaje. Ušutkavanje ili zadržavanje emocija može uzrokovati emocionalne poremećaje. Pružite zagrljaj, pokušajte saznati razlog za suze i plač i pokušajte utješiti svoje dijete. Pokušajte u cviljenju i tuljenju vidjeti ovu pozitivnu činjenicu - vaše dijete vam daje uvid u svoj unutarnji život. Mnogi roditelji bi dali sve da imaju ovakvo povjerenje.

"Uvijek sve ostavljaš razbacano"

Kao prvo, to vjerojatno baš nije istina, no takva rečenica je vrlo obeshrabrujuća. Ako dijete uvijek radi sve pogrešno, ne mora se više niti truditi, zar ne? Generičke riječi poput "uvijek" ili "nikad" mogu biti odgovorne za to da se vaše dijete osjeća krivim ili uvijek odgovorno, čak i u odrasloj dobi.

"Tvoj otac je idiot"

Negativne izjave prema drugim članovima obitelji čine vaše dijete nesigurnim. Naime, dijete je zbunjeno i rastrgano između vaših riječi i osjećaja prema drugom članu obitelji. U situacijama razdvajanja obitelji često je upravo to vrlo težak teret za dijete. Nemojte ga opterećivati takvim teretima, već pokušajte izraziti samo neutralne komentare. Time ćete izbjeći sukob lojalnosti u vašem djetetu.

"Za to si si sama kriva"

Optuživanje djeteta da je nešto skrivilo ne čini mu dobro. Često se upravo takve rečenice duboko urežu u podsvijest i djeca zbog toga uvijek krivnju traže prvo kod sebe.

"Lažljivac si"

Nemojte sumnjati u svoje dijete samo zato što ste ga već jednom uhvatili u laži. Važno je da mu jasno date do znanja da može naprijed samo iskrenošću i da treba stajati iza toga što kaže. Pokušajte s rečenicama poput: "Možeš mi reći istinu, ja ću ti pomoći“ ili "Podržavam te, ali da bih te bolje razumjela/mogla ti pomoći moram znati što se dogodilo".

I posljednje, ali ne i najmanje bitno, uvijek se sjetite da ste i vi bili dijete... i popravite tu štetu koju ste već napravili. Za početak isprikom.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije