Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 zamki u koje kao roditelji često upadamo

Ima puno više zamki u koje roditelji mogu upasti. Mi smo pobrojili neke od najčešćih...

 zamke roditeljstva

Na sreću iz svih zamki se možemo izvući. Za početak moramo znati da smo u njih upali, a zatim se i potruditi da se stvari promjene na bolje. Koje su to najčešće zamke u koje roditelji upadaju i kako izaći iz njih:

  • Zamka 1:Dijete treba pustiti da plače

Da bi dijete razvilo temeljno povjerenje u život i svijet, potrebni su mu čvrsti roditelji koji reagiraju na njegove potrebe. Naravno, roditelji ih ponekad ne uspijevaju prepoznati i zbog toga svi lako mogu postati frustrirani. To je normalno, ali puštati djecu da zbog toga plaču i ne reagirati, to nije metoda za dostizanje sreće.

  • Zamka 2:Kad prohoda, dijete treba stalno držati za ruku

Kad ste u parku ili u trgovini možete slobodno napraviti nekoliko koraka prema naprijed. Osjeća li dijete stalno vaš dah za vratom, slabi njegova urođena sposobnost da surađuje s vama i slijedi vas. Vašem djetetu je potrebna opuštena bliskost. Tako može u svakom trenutku kad mu to zatreba "napuniti baterije za sigurnost“ i zatim ponovno hrabro krenuti u osvajanje svijeta.

  • Zamka 3:Lijepo odgojeno dijete mora dijeliti igračke ili hranu s drugom djecom

U prvim godinama života djeca prvo uče posjedovati. Tipično „moje“ čut će svaki roditelj dvogodišnjaka. Ta je riječ očekivana u ovoj egoističnoj fazi odrastanja, normalna je i važna za život. Složit ćete se da i vi sami želite odlučivati o stvarima koje su vaše, hoćete li nešto svoje dati i hoćete li i kako dijeliti. Ako sami imate tu potrebu čuvanja svojih stvari i odlučivati o njima, zašto biste prisiljavati djecu da te potrebe zanemare. Djeca uče dijeliti kad vide roditelje kako to rade i to je proces sazrijevanja koji traje godinama.

 znaju li djeca dijeliti igracke
, Image: 333930258, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Cultura RF

  • Zamka 4: Pravedna podjela ljubavi između djece

Ako ste opsjednuti idejom da vaša djeca trebaju uvijek dobiti jednak broj kockica čokolade, jednak broj priča za laku noć ili jednak broj zagrljaja, naučit će stalno vikati "ovo je nepravedno!". Ljubav ne možete stalno vagati i pravedno raspodjeljivati. Radije budite velikodušni i otvoreni i vaša djeca će vas slijediti.

  • Zamka 5:Osnovnu školu treba odabrati tako da se gleda kuda idu djetetovi prijatelji

Djeca u dobi od pet ili šest godina lako i brzo pronalaze prijatelje s kojima se vole igrati. No, tek u pubertetu sklapaju prava prijateljstva. Za izbor škole mnogo su važniji kriteriji kao što su: kratak put do škole, obrazovni koncept i dobar učitelj.

  • Zamka 6:Previše ozbiljno shvaćati školski uspjeh

Umjesto da stalno vršite pritisak na djecu zbog škole, radije ih učite kako uživati ​​u otkrivanju novih znanja i vještina i cjeloživotnom učenju kroz čitanje, posjet kazalištu i muzeju... Lijepo je podržati djecu i slušati ih kako su naučili abecedu napamet, ali ako škola funkcionira samo ako mama ili tata svakodnevno uče s djetetom, onda je nešto u osnovi pogrešno - i svi zbog toga pate.

  • Zamka 7:Vođenje razgovora s dječakom na temu "Razgovarajmo o tebi i tvojim osjećajima"

Ako kao majka želite više bliskosti sa sinom, trebali biste se više zainteresirati za njegove hobije, naganjati loptu s njim, šetati psa ili pak voziti se u autu naokolo dok se spremnik ne isprazni. To će vam pružiti puno više prilika za neposredan razgovor s djetetom, od prisiljavanja da sjedne nasuprot vas i govori o sebi i svojim prijateljima. To ćete raditi s kćerkom.

 kako se postaviti prema ekranima u odgoju djeteta
Father watching as daughter plays video game, Image: 295717957, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, PhotoAlto A

Zamka 8:Prognati mobitel i računalo iz kuće

Digitalni mediji današnjim mladima nisu samo igračka, već dio njihovog svijeta. Mediji im omogućuju da su u toku zbivanja, da komuniciraju sa svojim prijateljima, da osmišljavaju vlastiti virtualni svijet u igrama. Ako roditelji to stalno negiraju, riskiraju da izgube otvoren kontakt s djetetom i uopće moć da utječu na njega.

Zamka 9: Tretiranje tinejdžera kao da su vanzemaljci na hormonima

Jednako kako vi majke želite da vas se ne shvaća uvijek preozbiljno kad na trenutak postanete druga osoba zbog simptoma menopauze, tako i djeca u pubertetu, koji polako postaju odrasli, trebaju malo razumijevanja za svoje ispade. To je zdravo i potrebno. Sada im trebaju roditelji koji razgovaraju s njima, a ne o njima.

Zamka 10:  Za dobrobit djece zanemarivati vlastitu sreću

Ovu vrstu žrtve djeca uopće ne cijene. Ako su djetetovi roditelji sretni i djeca su sretna (uz pretpostavku, naravno, da provode vrijeme s njima). Sve što ulažemo u to da sami i s partnerom živimo ispunjen život neposredno koristi djeci. Zapamtite, oni uče po modelu.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije