Razumijevanje zašto dolazi do zanemarivanja u djetinjstvu važno je za roditelje, učitelje, skrbnike i druge. Također, dobro je znati kako izgleda dijete koje to doživljava i što se može učiniti da se ispravi ili pomogne djetetu da prevlada emocionalno zanemarivanje.

Emocionalno zanemarivanje nije nužno emocionalno zlostavljanje u djetinjstvu. Zlostavljanje je često namjerno; to je svrhoviti izbor djelovati na štetan način. Iako emocionalno zanemarivanje može biti namjerno, zanemarivanje djetetovih osjećaja, može biti i nedjelovanje ili ne uočavanje djetetovih emocionalnih potreba. Roditelji koji emocionalno zanemaruju svoju djecu i dalje mogu pružiti brigu i osnovne potrepštine, ali jednostavno propuštaju pružiti emocionalnu podršku.

Jedan primjer emocionalnog zanemarivanja je dijete koje svojim roditeljima kaže da je tužno zbog prijatelja u školi. Roditelj to odbacuje govoreći da su to dječje gluposti umjesto da sasluša i pomogne mu da se nosi s problemom. S vremenom, dijete počinje učiti da njegove emocionalne potrebe nisu važne i prestaje tražiti podršku.

Koliko god je lako uočiti teške slučajeve emocionalnog zanemarivanja, jer odmah privuku pozornost, toliko je teško uočiti one blaže oblike, kada roditelji nisu svjesni da emotivno zanemaruju svoje dijete.

Razumijevanje simptoma emocionalnog zanemarivanja kod djece važno je da bi se pružila pomoć djetetu, ali i roditeljima.

Kako emocionalno zanemarivanje utječe na djecu?

Posljedice emocionalnog zanemarivanja u djetinjstvu mogu varirati od suptilnih do očitih. Šteta od emocionalnog zanemarivanja isprva se i ne primjećuje. Međutim, s vremenom će se učinci itekako pojavljivati.

Najčešće posljedice emocionalnog zanemarivanja kod djece su:

 • depresija
 • anksioznost
 • apatija
 • slab napredak
 • hiperaktivnost
 • agresija
 • kašnjenja u razvoju
 • nisko samopouzdanje
 • zlouporaba ilegalnih supstanci
 • povlačenje iz društva i aktivnosti
 • ravnodušnost
 • izbjegavanje emocionalne bliskosti ili intimnosti

Kako zanemarivanje u djetinjstvu utječe na odraslu dob?

Osobe, koje su kao djeca emocionalno zanemarene, u odrasloj dobi vjerojatno se neće znati nositi s vlastitim emocijama, a kod nekih pojedinaca dolazi i do:  

 • posttraumatskog stresnog poremećaja
 • depresije
 • emocionalne nedostupnosti
 • povećanog rizika od poremećaja u prehrani
 • izbjegavanja intimnosti
 • osjećaja nutarnje praznine
 • loše samodiscipline
 • osjećaja krivnje i srama
 • ljutnje i agresivnog ponašanja
 • poteškoća s povjerenjem u druge ili oslanjanjem na bilo koga drugog

Odrasli, koji su iskusili emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu, mogu postati roditelji koji emocionalno zanemaruju svoju djecu. Kako nikada nisu naučili važnost vlastitih emocija, neće znati ni kako pokazati emocije svojoj djeci.
Učinkovito liječenje i razumijevanje vlastitih iskustava zanemarivanja mogu pomoći osobama svih dobnih skupina da kratkoročno prevladaju posljedice emocionalnog zanemarivanja i spriječe buduće komplikacije.

Kako se liječe posljedice zanemarivanja u djetinjstvu?

Liječenje posljedica emocionalnog zanemarivanja je isto, bilo da ga doživljavate kao dijete ili se suočavate kao odrasla osoba koja je bila zanemarena kao dijete.

Psihoterapija
Psiholog ili terapeut može pomoći djetetu da nauči nositi se sa svojim emocijama na zdrav način. Ako je dijete naviklo potiskivati emocije, teško će prepoznati i doživjeti emocije na zdrav način.
Isto tako, kod odraslih ljudi, godine potiskivanja emocija mogu dovesti do poteškoća u izražavanju. Terapeuti i stručnjaci za mentalno zdravlje mogu pomoći i djeci i odraslima da nauče prepoznati, prihvatiti i izraziti svoje emocije na zdrav način.

Obiteljska terapija
Ako je dijete kod kuće emocionalno zanemareno, obiteljska terapija može pomoći i roditeljima i djetetu. Terapeut će pomoći roditeljima da shvate utjecaj koji imaju na dijete. Djetetu mogu pomoći da se nosi se s problemima i da se s njima suoči. Rana intervencija mijenja ponašanja koja dovode do zanemarivanja i posljedica koje mogu nastati.

Što uzrokuje emocionalno zanemarivanje?

Kao i kod uzroka zlostavljanja djece, uzroci zanemarivanja su višestruki i često ih je teško razumjeti. Većina roditelja daje sve od sebe da bi zadovoljila sve djetetove potrebe i najčešće nisu svjesni svojih pogrešaka. Kao rezultat odrastanja u obiteljima u kojima su i sami bili zanemareni, roditelji koji emotivno zanemaruju svoju djecu nemaju roditeljske vještine potrebne za ispunjavanje emocionalnih potreba svog djeteta.

Roditelji, koji u vlastitom životu nemaju emocionalno zadovoljavajuće odnose s odraslima, možda neće moći na odgovarajući način reagirati na svoje dijete.

Kako se dijagnosticira emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu?

Ne postoji test koji može otkriti emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu. Umjesto toga, dijagnoza se može postaviti nakon što se otkriju simptomi i isključe drugi problemi.

Liječnik, na primjer, može primijetiti djetetovu nemogućnost da napreduje ili nedostatak emocionalne reakcije tijekom pregleda. U sklopu brige o djetetu, mogu primijetiti i nedostatak interesa roditelja za zdravlje i dobrobit svog djeteta. To pomaže u povezivanju točaka između vidljivih simptoma i nevidljivog zanemarivanja.

Odrasli, koji su iskusili zanemarivanje u djetinjstvu, s vremenom mogu naučiti i što uzrokuje njihove komplikacije. Psiholog vam može pomoći da ispitate događaje iz djetinjstva zaslužne za posljedice s kojima se danas suočavate.

Kako je odnos s roditeljima važan za razvoj zdrave i uravnotežene osobe, ako je dijete emocionalno zanemareno, razvija nisku razinu samopoštovanja, što može utjecati negativno na njegovo mentalno zdravlje. Djeca u takvome obiteljskom okruženju uče da njihovi osjećaji nisu važni, a posljedice mogu biti duboke i trajati cijeli život.

Uočavanje emocionalnog zanemarivanja u djetinjstvu i pravodobno reagiranje može pomoći djeci da prevladaju osjećaj praznine i nemogućnosti da se nose sa svojim emocijama. Isto tako, roditelji mogu naučiti bolje se odnositi prema svojoj djeci i spriječiti da se povijest ponovi.