Još u maminom trbuhu bebe proživljavaju sve majčine osjećaje, dokazala su mnoga istraživanja. A nakon što ugledaju svijet, prve emocije koje izražavaju su reakcija ugode ili neugode. Novorođenčad pozitivna emocionalna stanja izražava smiješkom, gugutanjem i pozornim gledanjem, a neugodna emocionalna stanja plačem, mrštenjem i izrazom gađenja.

Do kraja 6. mjeseca života dijete počinje izražavati sve četiri primarne emocije, a to su ljutnja, strah, radost i tuga te prepoznaju osnovna emocionalna stanja majke ili bliske im osobe.

U dobi od 7 mjeseci beba povezuje ton glasa i izraz lica za razumijevanje osnovnog emocionalnog stanja odrasle osobe, između 8. i 9. mjeseca svjesno traži podatke o emocionalnom stanju majke, kao uporište za vlastito ponašanje i vlastite emocionalne reakcije.

Kako bismo potkrijepili ovaj pregled emocionalnog razvoja, donosimo vam zanimljiv video. Majka je pjevala svojoj 10-mjesečnoj bebi koja je na majčinu emociju izraženu kroz pjevanje (koje je prekrasno), reagirala suzama.

Bebica se u isto vrijeme smješkala i plakala, ali je plakala od suosjećanja za majčinu emociju izraženu pjevanjem. Sumnjamo da je djevojčica razumjela riječi pjesme, ali je doživjela snažnu emociju s kojojom se očito poistovjetila.

Tekst: S. M.

Foto: Screenshot Youtube