Tantrumi se pojavljuju najčešće do treće godine djetetova života, i to uglavnom iz dva razloga: djeca u tom razdoblju razumiju puno više nego što mogu izraziti, jer ne vladaju dobro govorom, ali i razvijaju želju za samostalnošću i kontrolom, a da je pritom ne mogu ostvariti.

Kada tantrum krene, teško ga je zaustaviti, i jedino što roditeljima preostaje je da zadrže samokontrolu i puste da se dijete 'ohladi'. No postoje načini kako ga spriječiti. Postoje određene situacije koje su 'triger' za dječje izljeve bijesa pa im se može doskočiti.

natezanje oko igračke

Situacija ‘To je moje!’

Do treće godine života dijete ne dijeli rado svoju (niti ičiju drugu) igračku, pa ga na to trebamo malo potaknuti. Za njega vrijedi: to je moje jer sam ja to prvi vidio.

Što učiniti?

Napad bijesa pokušajte spriječiti pohvalom ako ipak pristane podijeliti igračku s nekim drugim. U slučaju da izlazite s djetetom u park, ponesite koju igračku viška tako da možete ponuditi opciju I objasniti kako ima dovoljno za dijeljenje.

Situacija: 'Neću ovo jesti!'

Mala djeca u pravilu ne jedu rado pa je hranjenje izvrstan poligon za iskušavanje njihove moći. Dopustite li djetetu da vas uvuče u svoju moćnu igru, u kojoj ga vi nagovarate ili čak molite da pojede, zasigurno gubite. Mala je vjerojatnost da ćete ga pridobiti na jelo ako je ono odlučilo da neće jesti.

Što učiniti?

Ni pod kojim okolnostima ne ulazite s djetetom u raspravu. Ako odbije jelo, odložite njegovu zdjelicu bez komentiranja. Kada se za sat ili dva javi da je opet gladno, ponudite mu njegovu zdjelicu s istim jelom. Nećeš? Ne moraš. Ni u kojem slučaju nemojte podleći i nuditi mu zalogajčiće grickalica ili slatkiša. Čak ni slatke sokove. Tako će ga naučiti da, ako je gladno, treba jesti ono što mu se nudi. Ako dijete malo i ogladni, ne brinite se, neće mu ništa biti.

Situacija: 'Neću se obući!'

Vaše će dijete u jednom trenutku doći do određenog osjećaja neovisnosti, što u praksi znači da će izbjegavati pokušaje da ga obučete. Imat će osjećaj da njime manipulirate.

Što učiniti?

Najbolje je tomu doskočiti tako da oblačenje pretvorite u igru i potaknete ga na akciju. Kupujte odjeću koja se lako oblači, jednostavno prevlači preko glave, nema puno gumba, zatvarača i sl. Prije izlaska dajte djetetu ograničenu mogućnost izbora − neka samostalno odabere jednu od samo dviju kombinacija.

Ako vaše dijete voli natjecanja, pokažite mu pješčani sat ili navijte alarm koji će označiti vrijeme do kada se trebate zajedno obući. Pretvorite to u igru. Možete i brojiti do tri (s produžecima… :-) )

Možete mu dopustiti da i vama pomogne s odijevanjem. Dijete će radije surađivati ako nema osjećaj da njime manipulirate.

Osmislite priču, na primjer, rukavi su tunel kroz koji mora proći vlakić i što prije vidjeti svjetlo…

Situacija: 'Ta glupa kolica!'

Dijete će vrlo brzo primijetiti da u kolicima sjede 'mali', dok 'velikima' kolica ne trebaju. Zbog toga sjedenje za njega postaje nepoželjno.

Što učiniti?

Kada mališan dođe u to razdoblje, najbolje je kolica upotrebljavati samo kad je to nužno. Neka dijete radije hoda s vama pješice kao 'veliki' − pritom razvijate njegove motoričke sposobnosti. Uostalom, potrošit će energiju i lakše zaspati.

Dobar je kompromis korištenje dječjeg biciklića (s tri kotača) s produženom ručkom jer pritom vi gurate i određujete smjer, a dijete ima osjećaj da samo upravlja.

Situacija: 'Dosadno mi je!'

Djeca kojoj je dosadno vrlo će lako imati napadaj ljutnje. Posebno zato za njih vrijedi − samo 'zaposleno' dijete je sretno dijete.

Što učiniti?

Kada ste u shoppingu, gdje se često mogu dogoditi svakakvi ispadi nekontroliranog ponašanja, potaknite ga da vam pomogne odabrati namirnice ili mu dajte u ruke pecivo da se zabavi.

Kada pospremate stan, ‘zaposlite ga’ kao osobnog pomoćnika. Ako kuhate, dopustite djetetu da obavlja ‘važne zadatke’, kao dodavanje namirnica ili mu dajte plastične posude i vodu da pokraj vas ‘kuha’.

Planirate li putovanje, ne zaboravite omiljene igračke, slikovnice i CD-e s pričama i pjesmicama.

Tekst: Lucija Bogdanić

Foto: Shutterstock