Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI PUT S TINEJDŽERICOM KOD GINEKOLOGA: Prvi spolni odnos nije jedini razlog za prvi ginekološki pregled

Autor Sanja Matasić

Mnoge roditelje djevojčica zanima kada je vrijeme za prvi ginekološki pregled te kako svoju djevojčicu pripremiti za prvi posjet ginekologu.

 mama i kći tinejdžerica Izvor: Shutterstock

Nema jasno postavljenog pravila kada bi djevojke trebale prvi put posjetiti ginekologa, a stručnjaci se slažu u jednome - svakako šest mjeseci do godine dana nakon prvoga spolnoga odnosa.   

No prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom. Kao oblik edukacije i uvođenja u spolni život, posjet ginekologu i razgovor o spolnosti smatra se više nego korisnim u formiranju zdrave slike o spolonosti, zrelosti za spolne odnose, kontzracepciji i

U svuremenoj ginekologiji promijenili su se brojni stavovi, a jedna od srušenih dogmi je i ona da će se menstruacijski ciklus regulirati sam po sebi tijekom vremena ili da je u redu da menstrualno krvarenje može izostati i nakon 16. godine, ili da će bolnost tijekom menstrualnog krvarenja nestati nakon poroda…

Ginekološki pregled nije samo briga o reproduktivnom već i o cjelovitom zdravlju. Objašnjenje o izvođenju pregleda trebalo bi biti jasno i objektivno, bez uvođenja elemenata straha, nelagode, boli ili stvaranja predrasuda, a roditelj ovdje ima ključnu ulogu - ako mistificira pregled i dodaje mu elemenat boli, dugoročno stigmatizira ginekološki pregled, ali i mijenja odnos prema spolnosti mladih žena.

Ako postoje zdravstveni problemi...

Dakle, osim u svrhu edukacije o spolnosti, postoje indikacije da je ginekološki pregled potreban bez obzira na to je li djevojčica ili djevojka stupila u spolni odnos ili nije. Evo na kojih 6 znakova trebate obratiti pozornost i zakazati posjet ginekologu:

1. Pojačan iscjedak iz rodice, promijenjene boje (žućkast, sivkast, zelenkast, smeđkast) ili konzistencije

2. Pojčani svrbež stidnice: nemojte zanemariti ovaj simptom jer obriskom sa stidnih usna i predvorja rodnice možete dobiti odgovor na brojne tegobe

3. Nelagoda tijekom mokrenja
4. Ako menstruacijski ciklus i nakon 2 godine od prve menstruacije ima znatna odstupanja u duljini, intenzitetu i trajanju (ciklusi kraći od 21 ili dulji od 35 dana, posebice uz prisustvo pojačane dlakavosti oko nausnice i iznatpubične dlakavosti, promjene u prirastu tjelesne težine): nikako nemojte to zanemariti i zavaravati se o mogućim spontanim samoregulacijama ciklusa.

5. Ciklički bolovi u maloj zdjelici, koji se pojavljuju jednom mjesečno, a bez očitoga menstruacijskog krvarenja, ili izrazito bolne menstruacije uz smećkasta krvarenje neposredno prije njezina nastupanja.

6. Izostanak mjesečnih krvarenja nakon uspostave menstrualne regularnosti uz promjene u dinamici pražnjena crijeva, osjećaj nadutosti te promjene na koži lica, leđa, prsa ili u promjeni u kvaliteti kose.

Kako izgleda pregled prije prvog spolnog odnosa?

Prije samoga pregleda, ginekolog prvo razgovara s mladom pacijenticom i roditeljima te objašnjava kako će izgledati pregled, raspituje se o razlogu dolaska i simptomima koji muče djevojku.

Uvođenjem novijih tehnoloških dostignuća, pregledi djevojka koje nisu imale spolni odnos postaje olakšan upravo pomoću transabdominalne ultrazvučne sonde, gdje se prislanjanjem ultrazvučne sonde izravno na trbušnu stijenku mogu raspoznati maternica, debljina njezine sluznice, kao i izgled i veličina oba jajnika.

Upravo ovakvim pregledom, gdje istodobno ginekolog na ekranu raspoznaje uredan nalaz od pataloškog i prikluplja podatke o eventualnim odstupanjima u fiziologiji menstruacijskog ciklusa ili mogućoj patologiji spolnih organa, a mlada pacijentica pogledom na ekran može dobiti prvu sliku o svojim spolnim organima, uz olakšano razumijevanje njihova izgleda i položaja u samom tijelu.

Kako djevojku pripremiti za pregled?

Važno je obaviti razgovoru kojem ćete djevojčici ili djevojci objasniti kako će izgledati pregled i kakva će joj pitanja postavljati ginekolog.

 djevojčica kod ginekologa Izvor: Shutterstock

Neposredno prije pregleda, poželjno je isprazniti mjehur. Pri posjetu ginekologu djevojka bi se trebala odjenuti što udobnije, a tek nakon razgovora i razmatranja problema, prije samoga pregleda, skidaju se donji dijelovi odjeće i donje rublje.

Nazočnost jednog od roditelja ili člana obitelji izrazito je poželjna ako je riječ o starijoj malodobnici i neophodna ako se radi o mlađoj djevojčici ili mlađoj malodobnici.

Također, važno je liječniku napomenuti ako ste primijetili bilo kakva odstupanja (crvenilo, svrbež, nelagodu, iscjedak i bolove tijekom ciklusa ili samo tijekom menstruacije) i, naravno, je li djevojka imala spolne odnose, zdravstvene poteškoće, ali i bolesti bližih obiteljskih srodnika.

Za pregled pripremite odgovore na sljedeća pitanja: 

• kada je nastupila prva menstruacija (u kojoj godini života)
• koliko prosječno traju ciklusi, jesu li krvarenja bolna, obilna, kojeg intenziteta i u kojem trajanju, a ako su menstruacije bolne, kada se pojavljuju i koliko traju
• koristiti li pacijentica bilo kakve druge lijekove i zašto, postoje li zdravstvene tegobe kod bližih članova obitelji i, svakako, koji je osnovni razlog vašeg dolaska.

Pregled prije prvoga odnosa

Ako ste tako otvoreni sa svojim djetetom da vam je razgovor o spolnosti i seksualnom životu dio odgoja, odluku o stupanju u spolni život, idealno bi bilo popratiti odlaskom ginekologu.

Pri donošenju te odluke i prije odlaska u liječničku ordinaciju sastavite si listu pitanja koja želite uputiti svome liječniku-ginekologu: o kontracepcijskom sredstvu, mogućnostima začeća, spolnim bolestima.

Možda će vas zanimatiNajnovije

Najpopularnije