Posljednjih dana ponovno čitamo vijesti o nasilju među djecom i tinejdžerima, a ova osjetljiva tema brine roditelje prvenstveno jer ne znaju kako pomoći svom djetetu u slučaju da je meta bullyinga i vršnjačkog nasilja. No važno je zapamtiti da i djeca koja vrše nasilje trebaju pomoć i podršku obitelji i stručnjaka.

Imajte na umu da nijedan roditelj ne smatra svoje dijete nasilnikom. Dijete koje maltretira druge ne čini to nužno zato što je okrutno i zlo, već možda zbog nekih stvari koje su mu se dogodile, a koje su dovele do toga - bilo da je to nisko samopouzdanje, problemi kod kuće, nemogućnost kontrole svojih emocija.

Zadirkivanje i svađe normalan su dio razvoja djece i pojavljuju se u određenom razdoblju u kolektivima, ali na "naivan" dječji način. Međutim, agresivno ponašanje može postati obrazac ponašanja koji može nepovoljno utjecati na njegovu budućnost. Zato je važno obratiti pozornost na ove znakove kako bi mu pomogli da eliminira te obrasce ponašanja i usvoji bolje.

1. Nedostatak empatije

Ako primijetite da vaše dijete nikad ne razmišlja o tome kako se drugi ljudi osjećaju, to može biti znak za alarm, kaže stručnjakinja za obiteljsku psihologiju, profesorica Caroline Maguire za yourtango.com. Dijete može kriviti druge i nikad ne preuzeti odgovornost za svoje postupke. Također, uopće ga nije briga kako se drugi osjećaju ili razmišljaju o tome kako njegovi postupci utječu na druge. Ovakav nedostatak empatije može biti znak da je dijete nasilnik.

2. Opsjednutost uklapanjem u društvo

Neka su djeca vrlo svjesna društvene hijerarhije i društvenog statusa, pa osjećaju veliki pritisak da se uklope u društvo. Možda je dijete opsjednuto svojim ugledom u društvu i na društvenim mrežama, provodi puno vremena brinući se o tome kako ga drugi doživljavaju. To može dovesti do toga da dijete donosi određene odluke samo da bi se uklopilo u društvo, čak i da postane nasilnik, iako to ne želi.

3. Doživjelo je nasilje

Ako je dijete bilo izloženo nasilju, kažnjavanju, ljutnji, maltretiranju, onda agresiju i ljutnju doživljava kao odgovor na probleme. To vam možda i nije bila namjera, ističe stručnjakinja Carolyn Maguire i dodaje da mu vi kao roditelj možete pomoći da pronađe neki drugi put.

4. Sklono je ponižavanju drugih

Primjećujete da vaše dijete voli “spuštati”, ponižavati druge, kako bi sebe uzdiglo. Ističe tuđe mane, šali se na njihov račun, vrijeđa ih. Nisko samopoštovanje, strah, pa čak i preopterećenost mogu navesti neku djecu da se ponašaju ovako. To je znak da je djetetu potrebna vaša pomoć kako bi se bolje osjećalo u svojoj koži.

5. Ponavljajući problemi u ponašanju 

Dijete se bori s kontrolom svojih emocija, ima povijest problema u ponašanju, a primijetili ste da njegovi prijatelji imaju iste osobine. Problemi u ponašanju ne nastaju zato što se dijete tako želi ponašati, već ono reagira impulzivno i ponaša se kao nasilnik.

 Izvor: Yumama