Možda zvuči nezamislivo, ali Amerikanka Nichole Schubert prijavila je svog sina policiji nakon što je otkrila znakove da 17-godišnjak planira ubojstvo i napad na svoju školu i dom. Za Wall Street Journal je ispričala da je, kada je čistila svoj dom 2019., naišla na njegov dnevnik s detaljnim planovima o tome kako će prvo ubiti majku kod kuće, a zatim napasti svoju tadašnju srednju školu u Washingtonu.

"Bilo je vrlo slikovito. Bilo je srcedrapajuće. Zapravo nisam željela znati detalje. To je moje dijete, ja sam ga rodila. I to sve jako boli. Još uvijek boli ", otkrila je Schubert koja je nekoliko sati kasnije nazvala policiju i obavijestila ih o njegovim planovima.

"Vaš prvi instinkt kao roditelja je zaštititi svoje dijete. Ali u tom trenutku sam osjećala da će, ako doista planira napraviti te stvari, za početak biti sigurniji u zatvoru. U tom trenutku se nije radilo samo o meni i njemu. Radilo se o cijeloj školi - stotine ljudi, stotine djece. Vjerujem da sam time spasila njihove živote", rekla je Schubert.

Predala je njegovu bilježnicu policiji i pritom im otkrila da je ranije u njegovoj sobi pronašla nešto za što je vjerovala da je ručna bomba. Sin je tvrdio da su zapisi u dnevniku fantazija i priča, a ne stvarni plan, no ipak je uhićen i izjasnio se krivim za kazneno djelo prijetnje bombaškim napadom. Podvrgnut je mentalnoj procjeni i propisan mu je program rehabilitacije i društveno koristan rad. Danas radi i majka se nada da će ići na fakultet jer, otkako je uhićen, nije imao problema sa zakonom.

„On je moje dijete. Volim ga bezuvjetno. Uvijek ću biti tu za njega. Uvijek ću ga voljeti, što god da radio. Očito je da ne možemo cijelo vrijeme kontrolirati postupke naše djece. Tko može? Ali postoje znakovi da nešto nije u redu. Zašto se čudno ponaša? Zašto je takav prema sebi? Neprestano bih mu ulazila u sobu. Zanimalo me što radi, kamo ide. I mrzio je to. Ali živ je. I svi ostali su živi. I moj sin nije u zatvoru. Zato pripazite na znakove. Djeca će vam svojim postupcima obično reći kada nešto nije u redu", poručila je.