Svake se godine 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje i to s ciljem da sve nas podsjeti na probleme s kojima se naš ekosustav susreće. Neprekidan rast i razvoj civilizacije rezultirao je neprekidnim devastiranjem okoliša što, ako se ne probudimo, može imati ozbiljne posljedice na naše živote. Stoga je nužno što više pažnje posvetiti ekologiji te tome poučiti i nove generacije. Evo kako im na zabavan način možete usaditi svijest o važnosti očuvanja okoliša, ali i kako ih potaknuti da što više vremena provode u prirodu i na zraku.

POSADITE BILJKU!

Naučite važne činjenice o ekosustavima tako što ćete posaditi sjeme. Ne treba vam veliko dvorište da biste naučili osnove vrtlarstva. Sjeme za rast treba tri stvari : svjetlost, hranu i vodu. Ako nemate vrt ili balkon unesite dašak prirode unutra! Vi i vaše dijete možete napraviti  terarij u svom domu. 

shutterstock_273254492.jpg
Shutterstock Ne treba vam veliko dvorište da biste naučili osnove vrtlarstva

NAHRANITE PTICE

Ako imate nešto više vremena možete si dati truda i s onim što imate u stanu izraditi hranilicu za ptice. Ili jednostavno izađite u prirodu, ponesite nešto kruha i uživajte u druženju s ovim divnim stvorenjima. Pritom zamolite dijete da opiše različite ptice koje je vidjelo u vašem susjedstvu. Koje su boje, kakve zvukove proizvode?

VOZITE BICIKL, A NE AUTOMOBIL

Ako inače nemate naviku vožnje biciklom, danas biste mogli napraviti iznimku i provesti dan s djetetom na limenom ljubimcu na dva kotača. Tako ćete spriječiti emisiju štetnih plinova, učiniti nešto korisno za svoje zdravlje i odlično se zabaviti s mališanima. 

shutterstock_1018554091.jpg
Shutterstock Uvijek dajte prednost biciklu, a ne automobilu

ŠTEDLJIVO S ENERGIJOM i VODOM

Naučite dijete kako štedjeti električnu energiju tako što ćete gasiti rasvjetu u prostorijama u kojima ona nije nužna, a isto vrijedi i za vodu. Ukoliko dijete pere zube objasnite mu da voda ne treba nepotrebno curiti čitavo vrijeme.  

RECIKLIRAJTE!

Od malih nogu učite dijete važnosti recikliranja, zajedno razvrstavajte otpad u kućanstvu i napomenite mu da otpad nikada ne baca na ulicu ili u prirodu!

shutterstock_1499474243.jpg
Shutterstock Od malih nogu učite dijete važnosti recikliranja

POSJETITE NACIONALNE PARKOVE

Nacionalni parkovi jedan su od načina očuvanja okoliša i zaštite Zemljinih čudesa, kako prirodnih tako i onih koje je napravio čovjek. A najbolja vijest? Hrvatska je toliko mala zemlja da većinu možete posjetiti u jednom danu. 

BORAVITE U PRIRODI

Ukoliko uz nekog razloga ne možete posjetiti neki nacionalni park, dan uvijek možete provesti u prirodi - u planinama, uz more, u šumi ili kraj nekog jezera ili rijeke. Pritom se možete poigrati s djetetom i napraviti mini kviz - zamolite ga da imenuje sve na što naiđete u prirodi i odgovorite na sva njegova pitanja. 

shutterstock_1916724446.jpg
Shutterstock Što više boravite u prirodi gdje će dijete naučiti sve o bilju i životinjama