Na poslu ste, a vaše dijete je kod kuće na školskim praznicima i 'ne zna gdje bi sa sobom'? Za roditelje mlađe djece planiranje aktivnosti za vrijeme školskih praznika može biti popriličan izazov. Ukoliko niste jedan od sretnika koji su otputovali negdje na odmor ili nemate dovoljno novaca da djetetu platite neki tečaj ili neku sportsku aktivnost donosimo vam popis besplatnih događanja u mjesecu travnju na koja možete poslati vašeg mališana. 

Uskršnje "Cool School" radionice

Centar za kulturu Trešnjevka i ove godine organizira besplatne radionice za osnovnoškolce za vrijeme proljetnih praznika. Svakim danom do 14. travnja od 10 do 11:30 sati u Centru za kulturu Trešnjevka održavat će se likovne radionice s umjetnicom Evom Herceg naziva "Moje pjesme, moji snovi" – kombinirane tehnike, "Bajke iz davnina, bajke iz blizina" – crtanje, grattage, "Nevidljivo pismo" – kiparstvo, oblikovanje, te "Buđenje proljeća" – slikarstvo, quilling. Trodnevna STEM radionica s Udrugom za promociju digitalne fabrikacije FabLab fokusirana je na proces osvještavanja nekog problema, osmišljavanje njegovog rješenja te izvođenje rješenja korištenjem otpadnih materijala. U sklopu “zelene” radionice s udrugom Zeleni klik! polaznici će učiti o vrstama biljka na Staroj Trešnjevci te otkriti što je to voda i zbog čega ne možemo bez nje.

shutterstock_1222065844.jpg
Shutterstock Slikarstvo, kiparstvo i crtanje neke su od tehnika u kojima se možete okušati na Trešnjevci


Radionice "Kreativni inkubator u Prečkom"

Besplatne radionice u Drštvenom domu Prečko će se održavati do 15. travnja u periodu od 11 do 12:30 sati. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a vaša djeca će ondje s voditeljicom Sanjom Pribić izrađivati uskršnje i proljetne likove (zečiće, piliće, ptičice, antropomorfne cvjetove na drvenim štapićima), naučiti izrađivati pisanice-čestitke dekupaž tehnikom te naučiti izrađivati male slikovnice na temu proljeća i/ili Uskrsa. Ujedno će s voditeljicom Biserkom Kopčok naučiti izrađivati proljetnice od papira - tulipane i jaglace - ali i izrađivati kokice od platna.

Programi MBZ festivala za VELIKE malene

SVIRKAONICA 

Riječ je o ciklusu radionica suvremene glazbe namijenjenih djeci od 4 do 10 godina, koje će se održavati na raznim lokacijama. Zajedno s voditeljicom Lucijom Stanojević, glazbenom edukatoricom i violinisticom, maleni će istraživači zvuka i glazbe otkriti da instrument suvremene glazbe može biti bilo što iz njihove okoline, pa čak i vlastito tijelo. Usput će iskušati sve moguće uloge glazbenika suvremene glazbe – skladateljsku, aranžersku, dirigentsku, sviračku, plesačku i druge, a imat će i priliku izraditi svoj instrument. Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu.

Foto Matej Grgić - svirkaonica_1.jpg
Matej Grgić Na Svirkaonici djeca će otkriti da instrument suvremene glazbe može biti bilo što iz njihove okoline

RASPJEVANE PRIČE
Koncertno predstavljanje donacijskog projekta Raspjevane priče - glazbenih adaptacija ukrajinske dječje književnosti – održat će se 16. travnja u 15.00 sati u Laubi. Osim koncertnoga predstavljanja glazbenih adaptacija književnih djela, održat će se i predstavljanje samih priča i njihovih prijevoda. Prihodi od prodaje ulaznica u potpunosti će se predati djeci iz Ukrajine koja se sada nalaze u Hrvatskoj. Za vjerne i dojmljive prijevode pobrinulo se troje prevoditelja: Ana Dugandžić, Dariya Pavlešen i Domagoj Kliček. Priče će glazbeno oblikovati skladateljica Ivana Kiš, skladatelji i izvođači Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, te Maja Rivić, skladateljica i izvođačica.

OPERA ROSA - opera za bebe
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 22. travnja bit će upriličena opera za bebe (1 – 3 godine) zamišljena kao zajedničko interaktivno putovanje za velike i malene. Opera djecu poziva na slobodno kretanje i istraživanje svijeta glazbe, zvuka i pokreta, stvorenog za njih. Autorice koncepta opera rosa za operni glas, dvije violine, sitne udaraljke i elektroniku su Ivana Đula, Selena Gazda, Tena Novak Vincek, Lucija Stanojević, Irma Unušić.


Reptilomanija +


Već desetu godinu zaredom studenti veterine zajedno s uzgajivačima organiziraju edukativnu izložbu egzotičnih životinja “Reptilomanija+” koja se ove godine održava 26.-30. Travnja. Kako bi proslavili 10 godina izložbe u studentskim prostorijama Veterinarskog fakulteta pronaći će se svijet egzota s dosada najvećim brojem vrsta kao što je leopard gekon, kukuruzna zmija, aksoloti, ali i s raznim vodozemcima, ribama, insektima i paucima s ciljem da kroz nezaboravno iskustvo približe ljudima egzotične životinje i educiraju ih o njihovom pravilnom držanju. Za one odvažne bit će omogućeno rukovanje I fotografiranje s pitomim kućnim ljubimcima kao što su kraljevski piton i bradata agama kako bi stvorili divnu uspomenu. Ulaz je besplatan.

283647022_2299120043560750_1178907683133104559_n.jpg
Instagram Edukativna izložba egzotičnih životinja