Uz sve veću upotrebu tableta, mobilnih uređaja i računala, mnogi se roditelji pitaju kako se nositi s tehnologijom i njezinim utjecajem na čitanje i razvoj djece. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta zahvaljujući kojima ćete uspješno integrirati tehnologiju u dječju svakodnevicu i polako ih zainteresirati za čitanje knjiga. 

Postavite granice i pravila
Kao što je to slučaj s bilo kojim drugim aktivnostima, važno je postaviti granice kada se radi o upotrebi tehnologije. Roditelji bi trebali uspostaviti pravila o korištenju tehnologije u kući, kao što su vrijeme koje djeca provode na ekranima, koje vrste sadržaja mogu pregledavati i slično. Ove granice trebaju biti komunicirane s djecom kako bi oni bili svjesni pravila i razumjeli zašto su uvedena.

Odaberite kvalitetan sadržaj
Uvijek je bolje odabrati kvalitetan sadržaj kada su u pitanju tehnologija i čitanje. Postoje mnoge aplikacije i web stranice koje su stvorene za poticanje čitanja kod djece. Ove aplikacije često imaju interaktivne sadržaje koji pomažu djeci da uživaju u čitanju. Međutim, roditelji bi trebali provjeriti i pregledati sadržaj prije nego što ga dopuste djeci.

djeca i čitanje (3).jpg
Promo Važno je da čitanje postane dio svakodnevnog života djeteta

Čitajte zajedno
Zajedničko čitanje može biti odličan način da se dijete zainteresira za čitanje. Roditelji bi trebali provoditi vrijeme s djecom čitajući im knjige ili priče. Ovaj oblik druženja može pomoći u razvoju ljubavi prema čitanju, povezivanju roditelja i djece te značajno može potaknuti dijete na čitanje knjiga.

Potaknite dječju kreativnost
Tehnologija može biti izvrstan alat za poticanje kreativnosti kod djece. Postoji mnogo aplikacija i programa koji omogućuju djeci da stvaraju svoje priče, ilustriraju ih i slično. Ova aktivnost može pomoći u razvoju njihove kreativnosti i mašte, a također ih može potaknuti i na čitanje. Postoje i mnogi kreativni načini kako možete potaknuti svoje dijete na čitanje.

Neka čitanje bude dio svakodnevnog života
Kao i kod bilo koje druge aktivnosti, važno je da čitanje postane dio svakodnevnog života djeteta. Roditelji bi trebali osigurati da su knjige i drugi materijali za čitanje dostupni djetetu, bilo kod kuće ili u školi. Također bi bilo dobro da se roditelji sami pokažu kao primjeri, tako što će sami čitati i pokazati da je čitanje važno i korisno. A ukoliko imate malu djecu i teško vam je pronaći vremena za čitanje, sjajne savjete možete pronaći ovdje.

kako tehnologija i čitanje utječu na razvoj djeteta?
Promo Tehnologija može biti izvrsna podrška u poticanju čitanja, ali ne bi trebala biti zamjena za tradicionalne oblike čitanja

Razgovarajte o pročitanom
Razgovor o pročitanom je još jedan način da se potakne interes za čitanje. Nakon što dijete nešto pročita, razgovarajte s njim o tome što je pročitao. Ova tehnika može pomoći u razumijevanju sadržaja i razvoju vokabulara.

Prilagodite sadržaj uzrastu djeteta
Važno je odabrati sadržaj koji odgovara uzrastu djeteta. Mnoge aplikacije i knjige su namijenjene određenoj dobnoj skupini, a roditelji bi trebali paziti da ne dopuste djeci pristup sadržajima koji su preteški ili neprimjereni za njihovu dob.

Koristite tehnologiju kao podršku, a ne zamjenu
Tehnologija može biti izvrsna podrška u poticanju čitanja, ali ne bi trebala biti zamjena za tradicionalne oblike čitanja, kao što su knjige i časopisi. Dijete bi trebalo naučiti cijeniti i uživati u tradicionalnom čitanju, a tehnologija bi trebala biti samo dodatak.

djeca i čitanje (1).jpg
Promo Važno razgovarati s djecom o njihovoj upotrebi tehnologije i pitati ih kako se osjećaju kad je koriste

Pobrinite se da dijete ima dovoljno sna i aktivnosti
Uz to što se brinete o tehnologiji, važno je osigurati da dijete ima dovoljno sna i fizičkih aktivnosti. Previše vremena koje dijete provodi na ekranu može negativno utjecati na njegov san i tjelesno zdravlje, što može negativno utjecati na općeniti njihov razvoj.

Praćenje djetetove upotrebe tehnologije
Roditelji bi trebali pratiti kako dijete koristi tehnologiju i pokušati ukloniti ili ograničiti pristup neprimjerenom sadržaju. Također je važno razgovarati s djecom o njihovoj upotrebi tehnologije i pitati ih kako se osjećaju kad je koriste.

Tehnologija je neizbježna u našim životima, ali može imati pozitivan utjecaj na razvoj djece ako se koristi na pravi način. Kao roditelji, naša je odgovornost da pomognemo našoj djeci razviti zdrav odnos prema tehnologiji i da se zainteresiraju za čitanje. Kada se tehnologija koristi na pravi način, može biti izvrstan alat u poticanju ljubavi prema čitanju i razvoju djetetovih vještina.

Tekst napisala Petra Jukić, poduzetnica i autor book bloga Ljepota čitanja