Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAČUVAJTE ŽIVCE I PODRŽITE DIJETE: Kako motivirati školarca s ADHD-om na pisanje zadaće i kućne zadatke?

Autor Sunčica Got

Gotovo se svi roditelji ponekad bore s nagovaranjem djeteta na izvršavanje obaveza, a kod djece s poremećajem pažnje, to je još veći izazov.

 djevojčica piše zadaću.jpg Izvor: Shutterstock

Djeca s ADHD-om funkcioniraju drugačije i teže od ostalih počinju i završavaju zadatke. Teško se drže plana, brzo gube fokus i često nisu sistematični. To im znatno otežava pisanje školske zadaće, a ponekad čak i spremanje i polazak u školu. Sve to stvara napetost u obitelji i potiče na svađe između djece i roditelja. Portal Fatherly donosi nekoliko savjeta kako djeci s ADHD-om olakšati obavljanje svakodnevnih zadataka.

Slušajte svoje dijete

Za početak, budite prisutni sa svojim djetetom i slušajte što vam govori. Pokušajte ustanoviti što mu stvara najveći problem i stres i razgovarajte o tome. Važno je poznavati djetetove slabe točke kako biste mu mogli olakšati proces.

Veliki cilj podijelite u više manjih

Održavanje fokusa kroz duže vrijeme teško je za djecu s ADHD-om pa bi bilo dobro jedan projekt razlomiti u nekoliko faza kako bi se dijete moglo svakoj posvetiti zasebno. Zapišite sve dijelove zadatka na papir i vizualno ih podijelite po prioritetima kako bi dijete lakše prošlo kroz cijeli proces.

Uspostavite rutinu

Uspostavljanje strukture važno je za djecu s deficitom pažnje. Male rutine poput užine prije pisanja zadaće ili zajedničke igre, dobri su podsjetnici da slijedi zadaća. Ovakve rutine djetetu smanjuju stres oko planiranja i pristupanja zadatku te dijete pripremaju na obvezu koja slijedi.

 roditelji uče s djetetom Izvor: Shutterstock

Pripremite podsjetnike

Organizacija je ključna kod pojedinaca s ADHD-om, a dijete će u tome trebati vašu pomoć. Sjednite i zajedno napravite raspored obaveza pa na papiriće, ili ako je dijete starije, u njegov mobitel spremite zabilješke i postavite alarme. Tako ćete smanjiti stres zbog eventualnog zaboravljanja ili nestizanja.

Podržite njihove neobične potrebe

U školi vaše dijete mora sjediti mirno, ne smije se ustati bez dozvole i šetati po razredu kad mu dođe. Kod kuće smiju vrijediti druga pravila i ako dijete bolje funkcionira i razmišlja dok šeta, skakuće, udara lopticu o zid, dozvolite mu to. Važno je da se kod kuće osjeća sigurno djelovati na način koji mu najbolje odgovara.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije