Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMA LI VAŠE DIJETE TOKSIČNOG PRIJATELJA? Kako prepoznati ovakva prijateljstva i što roditelj može napraviti?

Autor Sunčica Got

Prijateljstva su izuzetno važan dio djetetova života, ali nisu sva jednaka i nisu sva zdrava za dijete.

 dječaci se svađaju.jpg Izvor: Shutterstock

U nekim se prijateljstvima djeca mogu osjećati tjeskobno, zbunjeno i pod stresom, ali teško im je shvatiti da takva prijateljstva nisu dobra za njih.Verywell family donosi znakove koji ukazuju na nezdrava prijateljstva te savjetuje roditelje kako da reagiraju u takvim situacijama.

Znakovi za uzbunu

Svatko od nas voli osjećaj pripadanja manjoj ili većoj grupi ljudi s kojima dijelimo interese. Zdrava su prijateljstva važna i za djecu i za odrasle jer nam pomažu da se osjećamo povezano s drugima, a istraživanja pokazuju da imaju pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Problem nastaje kad dijete boravi u nezdravom odnosu i prijateljstvu koje za njega može biti štetno. Zdrava prijateljstva karakterizira suradnja i podržavanje, dok je u nezdravima obično jedna osoba glavna i donosi sve odluke.

U nezdravim je prijateljstvima ponekad vidljiva i agresija s jedne strane kako bi se postiglo ono što se želi, a suprotnost tome može biti i minimalan ili nikakav trud uložen u odnos i očekivanje da drugo dijete odradi sve.
Nezdrava prijateljstva ponekad uključuju bezobrazno ponašanje poput ismijavanja ili govorenja tajni, nepoštivanja privatnosti druge osobe. Često su prisutne i emocionalne manipulacije te ljubomora.

 mama priča s djetetom Izvor: Shutterstock

Budite strpljivi

Ako primijetite da je vaše dijete u nezdravom prijateljstvu, predložite mu da uzme malu pauzu od druženja i vidi kako se osjeća. Nenametljivo mu recite kako nam osobe koje nas tretiraju ružno, mogu stvoriti teške emocije i bol.

Ipak, budite spremni na to da će dijete pokazati otpor i da će mu možda biti teško razmišljati o razdvajanju od nekoga s kim je povezan. Budite strpljivi, to je proces. Djeca, a pogotovo tinejdžeri, ulazit će u nezdrave odnose, bilo zbog pritiska okoline ili nekog drugog razloga i roditelji ponekad neće moći utjecati na to. Ono što možete je educirati svoje dijete o razlikama između zdravog i nezdravog odnosa i ukazati im na određene alarmantne situacije.

Od malena pričajte s djecom o važnosti dobrih prijateljstava, kako ona izgledaju i kako je dobar osjećaj biti u takvim odnosima. Budite im primjer ponašanja u zdravom odnosu, s partnerom ili s bliskim prijateljima. Neka promatraju kako to izgleda u stvarnosti i neka uče od vas.

Možda će vas zanimati

Najnovije