Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVI PRIČAJU O PRETILOSTI KOD DJECE, NO ŠTO KAD JE PREMRŠAVO? Evo kada vam se treba upaliti alarm!

I mršava djeca mogu biti predmetom izrugivanja, a mogući su i zdravstveni problemi.

 mršavo dijete Izvor: Shutterstock

Poznato je da se nutricionisti većinom bave složenim problemom pretilosti kod djece, pomažući im da se zdravo hrane i redovito vježbaju, ali isto tako mogu pomoći roditeljima koji su zabrinuti jer je njihovo dijete premršavo. I mršava djeca mogu biti predmetom izrugivanja, a mogući su i zdravstveni problemi. Naravno, neka djeca su prirodno mršavija, a njihov ubrzani metabolizam ne mora biti znak kronične bolesti ili poremećaja u prehrani. No, ako je vaše dijete naglo smršavjelo ili ne dobiva na težini, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Kada 'mršavost' postaje problem?

Ako ste zabrinuti zbog težine svoga djeteta, liječnik ili nutricionist će procijeniti dijete pomoću nekoliko kriterija.
- Jesu li roditelji mršavi? Dijete koje je genetski predisponirano da bude mršavo razlikuje se od većine djece istog uzrasta.
- Je li djetetova težina konstantno niska ili je nedavno smršavjelo?
- Kakve su prehrambene navike vašeg djeteta i općenito zdravlje?
- Je li dijete nedavno imalo neki zdravstveni problem vezan uz povraćanje ili proljev?
- BMI (indeks tjelesne mase)

 Je li moje dijete premršavo Izvor: Shutterstock

Čimbenici koji mogu utjecati na gubitak težine ili nedostatak rasta mogu uključivati infekcije, alergije na hranu, crijevne, endokrinološke, srčane, plućne i jetrene probleme. Dijete treba proći kompletne pretrage kako bi se isključile spomenute bolesti.

Liječnik će izmjeriti dijete pomoću grafikona rasta posebno dizajniranim za mjerenje indeksa tjelesne mase. Djetetova BMI formula, kao čimbenike uključuje spol i dob, procijenjuje se sastav tijela, jer će se tako moći provjeriti je li BMI vašeg djeteta proporcionalan ili ne.

Ako dijete ima manju tjelesnu težinu, liječnik će detaljno proanalizirati prehrambene navike vašeg djeteta kako bi otkrio postoje li možda manjkavosti u prehrani.

Osim toga, ako dijete pravilno jede, ali ne dobiva na težini, tada će vjerojatno napraviti testove kako bi vidio postoje li medicinski razlozi za problem s težinom.

Što dalje?

Surađujte s liječnikom kako biste osmislili plan prehrane koji će najbolje odgovarati vašem djetetu, uključujući zdrave načine za postizanje veće tjelesne mase. Pobrinite se da vaša obitelj sjedne zajedno za stol i uključi dijete u kupovinu namirnica i pripremu hrane. Ovo se preporuča čak i ako dijete nema klinički problem.

Neka se djeca zasite mlijekom ili sokom, stoga ograničite unos sokova čije prekomjerno pijenje može uzrokovati proljev. Zdrave grickalice su dozvoljene. Informirajte se koje su grickalice najhranjivije, a možete ih i sami naučiti pripremati.

Što god radili, nemojte pokušavati tjerati dijete da jede na silu, a pogotovo izbjegavajte nezdravu hranu.
Poštujte osjećaje djeteta dok raspravljate o njegovoj težini. Komentiranje problema u parku ili sa susjedima vrlo je ponižavajuće, jer ipak je riječ onjegovu tijelu i njegovu problemu. Komentiranje njegova izgleda mu zasigurno smeta i stvara dodatnu nesigurnost.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije