IGRANJE S DJECOM VAM JE NEOPISIVO DOSADNO? Ovi će vam savjeti pomoći da više uživate u zajedničkoj igri

Igranje s dvogodišnjacima i trogodišnjacima roditeljima je rijetko kad zanimljivo.

Shutterstock

Igranje s predškolarcima i školarcima može biti prilično zabavno, no s mlađom djecom to često nije slučaj. Njihove su igre specifične i roditeljima prilično dosadne. Brzo mijenjaju fokus, često se ponavljaju i uglavnom nisu otvoreni za prijedloge. Autorice popularnih roditeljskih priručnika Što očekivati, savjetuju kako igra s dvogodišnjacima i trogodišnjacima može postati manje dosadna.

Poštujte djetetova pravila

Ne trebate osjećati krivnju zbog toga što vam je igranje s vašim mališanima tako dosadno. Odrasli ste ljudi i teško vam se spustiti na razinu dvogodišnjaka, ma koliko se trudili. Pokušajte prihvatiti da je to tako i da će uskoro igre vaše djece postati puno zanimljivije.

Ipak, pružite djetetu priliku i pridružite mu se u igri bez otpora i misli kako će to biti dosadno. Odložite telefon i sve obveze i pokušajte biti potpuno prisutni i prepustiti se dječjoj mašti.

Ako vas je dijete pozvalo na igru, slijedite njegova pravila i nemojte se previše miješati sa svojim prijedlozima. Ako vam je previše dosadno, nježno predložite neku izmjenu, ali poštujte djetetov izbor, ako vas odbije.

Shutterstock 

Predložite igru koju volite

Djetetu je vaše kratko, ali svjesno prisustvo u igri puno važnije od sati provedenih u zajedničkoj igri u kojoj ćete biti odsutni i nezainteresirani. Kada osjetite da vam je dosta, djetetu najavite prestanak sudjelovanja u igri na vrijeme.

Istražite koje su igre vama zanimljive pa ih predložite djeci. Dijete možda samo želi biti s vama i nije mu važno koja će to biti igra. Ponekad je djetetu dovoljna i vaša prisutnost, a ne nužno uključenost u igru. Možete sjesti za stol ili kauč i reći djetetu da se sada svatko igra s čim želi. Vi ćete rješavati račune ili čitati knjigu, a dijete će odabrati svoju igru.

Ponudite mu svoju igru pa ga uključite u zabavne i jednostavne kućanske poslove kao što su zalijevanje cvijeća, brisanje prašina, uređivanje vrta ili sl.