KAD MALIŠANI POSTANU NEMOGUĆI: Kako se postaviti u trenucima kad je zaista teško voljeti svoje dijete?

Gotovo ni jedan period djetetova života za roditelje nije tako zahtjevan kao dob od 2. do 3. godine.

Shutterstock

Ništa ne testira roditeljsko strpljenje i zdrav razum kao tantrumi njihovih todlera. Ponekad djetetovo ponašanje roditelje toliko dovede do ludila da se i sami krenu neprikladno ponašati i burno reagirati jer više ne znaju kako bi se nosili s frustracijama. Ako ste se u takvim trenucima barem jednom zapitali volite li uopće to dijete, ne trebate se osjećati kao najgori roditelji na svijetu. U ovoj borbi niste sami.

Sjetite se da će i ovo proći

Djetetovo konstantno suprotstavljanje, buntovnost i nerazumnost testiraju sve vaše granice i samokontrolu, tvrde autorice priručnika Što očekivati u drugoj i trećoj godini. Takve vas situacije ponekad tjeraju da ne postupate u skladu sa svojim godinama, a dovode sumnju ljubav prema djetetu, za koju roditelji misle da je nemoguće dovesti u pitanje.

U najtežim se trenucima pokušajte sjetiti da niste jedini koji kroz ovo prolaze i da su vaši pomiješani osjećaji sasvim prirodni te vas ne čine lošim roditeljima. Preživjet ćete ovaj buran period, a onda ćete jedno vrijeme biti mirniji, sve dok dijete ne uđe u novu fazu borbe između ovisnosti i samostalnosti, zvanu pubertet.

Shutterstock 

Grlite se i mazite, što je više moguće

Kako bi si olakšali ove teške trenutke, pokušajte se fokusirati na dobre trenutke s vašom djecom i u njima maksimalno uživati. Što je više moguće, ignorirajte one teške situacije i sjetite se da su one produkt djetetova urednog razvoja.

Na dane kada vas dijete izluđuje, svoju ljutnju usredotočite na njegovo ponašanje, a ne na njega jer ćete se tako lakše kontrolirati. Odredite pravila i uvedite određena ograničenja te disciplinu koji će vam pomoći u smanjivanju nepoželjnog ponašanja.

Grlite svoje dijete, što je više moguće. Kad osjećate potrebu, ali i kad vam ga je teško grliti i pokazivati mu ljubav. Nevjerojatno je koliko vaš dodir može pozitivno utjecati na djetetovo stanje i mir. Iskoristite zajedničke trenutke za bliskost i nježnost.