TODLERI I KONCEPT VREMENA: Zašto vašem mališanu ne znači puno kad mu kažete da požuri ili da pričeka?

Za todlera ne postoji drugo vrijeme od sadašnjeg trenutka.

Shutterstock

Od polovice do kraja druge godine većina je djece usredotočena na sadašnjost. Prošlost i budućnost neshvatljivi su im pojmovi. Sada žele ručak, sada žele vašu pažnju, sada očekuju izaći na igru. Negdje oko drugog rođendana djeca počinju shvaćati pojmove uskoro ili poslije, a do treće godine jučer, danas i sutra znače im nešto više nego prije, iako im i dalje nisu sasvim jasni, čak i kad ih upotrebljavaju. Tek predškolci shvaćaju vrijeme kao kontinuirano, a mlađoj djeci vrijeme možete pokušati objasniti na nekoliko načina, pišu autorice popularnog vodiča za roditelje Što očekivati u drugoj i trećoj godini.

Detaljno opisujte dnevne aktivnosti

Pokušajte sa što više detalja opisati djetetu aktivnost koja se događa u određeno vrijeme. Na primjer recite da ćete na igralište ići popodne, odmah nakon dnevnog odmora ili da ćete nešto napraviti ujutro, odmah nakon doručka. Kad dijete bude starije, u te opise možete dodati i sat.

Djetetu svaki dan možete predstaviti planirani raspored aktivnosti, po redoslijedu događanja. ‘Prvo ćemo jesti, onda ćemo otići u knjižnicu, nakon toga ćemo ručati i…’ Uvedite pojmove prije i poslije u ovim opisivanjima, iako dijete možda neće odmah razumjeti što oni znače.

Vizualna sredstva mogu djeci olakšati razumijevanje vremena. Pokažite djetetu sliku kad je bio mali i recite mu da je prije izgledao ovako, bio je malen, a sada izgleda drugačije, veći je.Kada čitate priču, vratite se na početak pa pričajte što se dogodilo prvo, a što se dogodilo zatim.

Shutterstock 

Dane vezujte uz aktivnosti

Ako kući imate mjerač vremena za kuhanje jaja, iskoristite ga kad dijete treba pričekati nešto pa ga navinite na 5 minuta i recite djetetu da će dobiti što ste dogovorili za 5 minuta, odnosno kad zazvoni.

Dane u tjednu djetetu možete približiti tako da uz svaki dan vežete neku aktivnost. Npr. u ponedjeljak dijete ide na druženje kod prijatelja, utorak je vaš dan za knjižnicu, nedjelja za posjet baki i djedu. Na zid mu možete zalijepiti kalendar u koji ćete unijeti fotografije ili sličice kao podsjetnik na određene aktivnosti.

Pričajte o događajima koji su se dogodili jučer i onima koji su se dogodili danas, nakon jednog spavanja. Djeci je jasniji koncept koliko puta trebaju spavati prije nekog događaja pa vam i to može poslužiti.