Čitanje priča za laku noć omiljena je dječja aktivnost, ali kada tu priču ispriča tata ona dobije posebnu čar. Znanstvenici sa Harvarda objavili su nedavno kako baš tatina interpretacija priča djeci pomaže da više koriste maštu. Istraživači tvrde da je to bolje i za razvoj govora. Nakon što su im godinu dana čitali priče za laku noć, kod djevojčica je primijećen napredak u razvoju govora, i to kod onih kojima je priče čitao muškarac.

"Utjecaj je ogroman, posebice ako su tate počele čitati svojoj djeci priče prije navršene druge godine“, kažu znanstvenici koji su otkrili kako muškarci i žene imaju drugačiji pristup ovom "zadatku“. Žene više postavljaju konkretna pitanja, poput "Koliko jabuka vidiš?", dok je muškarcima draže postaviti apstraktna pitanja. Tate će tate prije reći "Pogledaj, daske. Sjećaš li se kad sam u kamionu vozio daske?“ Ovo je odlično za razvoj govora kod djeteta jer mora više koristiti mozak i to mu je veći izazov.

Čitanje, osim toga, proširuje vokabular kod djece. Pomažemo im da se osjećaju sigurno, a to može imati pozitivan utjecaj na njihovu sposobnost učenja. Stručnjaci se slažu da dobra knjiga obogaćuje rječnik i razvija maštu, a čitanje pomaže djeci u poboljšanju koncentracije, ali i u smirivanju misli, jer priče imaju strukturu koja potiče mozak da povezuje uzroke sa posljedicama, bitne događaje od nebitnih. Znanstvenici su istaknuli pet prednosti čitanja priča za laku noć.

1. Stvaranje rituala i rutine uspavljivanja

Uspavljivanje djeteta često je težak izazov za roditelje.

Važno je biti dosljedan i uspostaviti rutinu prije spavanja, a priče za laku

noć dobar su način za to.

2. Miran prijelaz iz dana u noć

Vrijeme odlaska na spavanje može biti nezgodno, posebno

ako oba roditelja rade puno radno vreme, a djeca imaju puno izvanškolskih aktivnosti.

Nakon večere i domaće zadaće, kupanja i pranja zuba, odlazak na spavanje može

biti teška gnjavaža. Čitanje i pričanje priča za laku noć pomoći će i djeci i

roditeljima smiriti se i utišati dnevni adrenalin.

3. Zbližavanje

Vreme koje roditelji sa djecom provode mazeći se u

krevetu, razgovarajući, čitajući i pričajući priče, dobro je vrijeme za

druženje. Na taj način djeca će dobiti pažnju koju žele i trebaju.

4. Pomaže u razvoju govora kod djeteta

Djeca kojoj se čitalo i koja su slušala priče imaju bogatiji rječnik od djece sa kojom se samo razgovaralo bez čitanja priča.

5. Poticaj za razvoj mozga

Mozak djece kojoj se čitalo i koja kod kuće imaju više knjiga pokazuje veću aktivnost u dijelu lijeve polutke. Taj dio mozga vrlo je aktivan kad starija djeca čitaju sama sebi, ali se aktivira i kad mlađa djeca slušaju priče. Djeca koja su bila puno izložena knjigama i čitanju kod kuće, u rezultatima su pokazivala veću aktivnost u dijelovima mozga koji obrađuje vizualne asocijacije, čak ako su samo slušala priču i nisu gledala nikakve slike.

Izvor: Yumama
Fotografija: Profimedia