Prilagodba djeteta na jaslice može biti i iznimno stresna, kako za dijete tako i za cijelu obitelj. Većini je djece to prvo odvajanje od roditelja i poznatoga te sigurnoga okruženja. Dijete napušta svoj dom i odlazi u novi prostor, suočava se s novim ljudima i nepoznatim situacijama.

Roditelj igra važnu ulogu u prilagodbi

Budući da je roditelj primarno ishodište ljubavi svakog djeteta, a emocionalna veza djeteta s roditeljima u ranoj dobi vrlo jaka, realno je očekivati da će i djetetova reakcija na odvajanje biti emotivna. Kako bi prilagodba prošla što brže i bez negativnih posljedica po djetetov razvoj, uz ustanovu kojoj je povjereno na skrb, iznimnu ulogu imaju i roditelji. Važno je njihovo povjerenje u vrtić, razumijevanje i prihvaćanje djetetovih emocija te svijest o tome da je prilagodba proces i da se ne događa preko noći.

mama i dijete
Shutterstock 

Potrebno je vrijeme u kojem će se dijete uvjeriti da će se roditelji uvijek vratiti po njega, te da uspostavi emocionalnu vezu s odgojiteljima, jer u toj ranoj dobi odgojitelji su djetetu u jaslicama najvažniji oslonac. Kako dijete raste, postaju mu važne igračke, a kasnije prijatelji, no u ranoj dobi odgojitelj ima ključnu ulogu.

Djetetu treba vremena da upozna novi prostor, odgojiteljice, svoje vršnjake, pravila skupine i da zavoli svoj vrtić.

Evo kako možete olakšati djetetovu prilagodbu na jaslice:
• Postupno pripremajte dijete na vrtićki ritam života, a dnevnu rutinu u vlastitu domu prilagodite onoj u vrtiću (prije svega vrijeme spavanja i hranjenja).
• Potičite dijete na usvajanje poželjnih načina ponašanja, uvedite strukturu u njegov život.
• Govorite mu lijepo o vrtiću, ali budite realni i iskreni. Ako ste u mogućnosti, prošetajte do vrtićkog dvorišta, poigrajte se s drugom djecom.
• Omogućite djetetu kontakt s drugim odraslim osobama i djecom različite dobi.
• Nemojte započinjati sa značajnijim promjenama djetetovih navika niti sredine neposredno prije polaska u vrtić (npr. preseljenje, odvikavanje od pelena ili dude i sl.), naravno, ako je to ikako moguće.

Prilagodba je puna raznih emocija

Dan kada dijete krene u vrtić (jaslice) vrlo je emotivan i treba ga prihvatiti kao takvog, djetetovu tugu treba shvatiti ozbiljno i ponuditi mu utjehu. Vlastitu tugu, strah i uznemirenost također treba prihvatiti i pokušati reći djetetu kako se osjećate, a ne glumiti sreću i veselje jer ćete tako dijete samo zbuniti i poslati mu poruku kontradiktornih signala. Pokušajte zadržati mir i pozitivan stav. Ponekad je dobro da prve dane prilagodbe s djetetom bude tata jer iskustvo pokazuje da tate lakše zadrže mir nego mame.

Nema dobrih i loših emocija, sve su one dio nas i njihovo autentično izražavanje čini nas zdravima i uravnoteženima. Zato je i prihvatljivo da dijete za vrijeme procesa prilagodbe svoju frustraciju zbog odvajanja od roditelja izražava kroz plač, bijes, ljutnju, tugu, strah.  

prijelazni objekt
Shutterstock 

Nemojte se iskradati kada dijete ostavljate u jaslicama, nego ga jasno i glasno pozdravite jer u protivnome, kada dijete shvati da vas nema, može se osjetiti napuštenim. Djeca u toj dobi nemaju razvijen osjećaj za vrijeme, ali možete mu reći da ćete se vratiti za otprilike koliko traje njegov omiljeni crtić, to može ponekad pomoći i ublažiti tugu. U ovoj fazi razvoja, važno je da dijete sa sobom ponese omiljenu igračku, kao prijelazni objekt, ili predmet koja ga umiruje i pruža mu utjehu.

Povjerenje u odgojitelje

Važno da vaš odnos s odgojiteljima bude iskren, prijateljski i partnerski. Povjerenje koje vi imate u odgojitelje i vrtić prenosite na dijete, pa i dijete osjeća isto što i vi, te vrtić (jaslice) doživljava kao sigurno i sretno mjesto ili pak, ako vi osjećate da usluga koju vrtić (jaslice) pruža nije na razini vaših očekivanja, ni dijete neće ostajati sretno i mirno. Jaka emocionalna veza između djeteta i majke omogućuje da dijete na energetskoj razini osjeti ono što osjeća majka.

jaslice
Shutterstock 

Zato je dobro ne zbunjivati ga na način da osjećate jedno, a svojim ponašanjem pokazujete drugo. Roditelji su skloni prikrivati tugu, biti nasmiješeni pred djetetom kako ga ne bi uznemirili, rade to u najboljoj namjeri, no upravo tako ga zbunjuju, jer dijete osjeti tugu, a tu tugu ne prati autentična fiziološka reakcija.

Što očekivati u periodu prilagodbe?

• Odbijanje hrane i probleme sa spavanjem.
• Promjene u ponašanju kao što su plačljivost, nemir, agresivnost, povlačenje u sebe.
• Regresija.
• Dijete pojačano traži blizinu roditelja.

Ništa vas od toga ne treba zabrinjavati jer sigurno neće ostaviti trajne posljedice na dječji razvoj. Važno je s odgojiteljima i stručnim timom vrtića razmjenjivati sve informacije o djetetovu ponašanju i znati da će s vremenom takve reakcije prestati.

Važno je da prilagodba bude postupna

Jasličkom se skupinom smatraju djeca u od 6. mjeseci do tri godine. Skupine mogu biti mješovite ili s djecom iste dobi, ovisi o vrtiću, no danas su to većinom mješovite odgojne skupine. Tijek prilagodbe na jaslice također ovisi o vrtiću i načinu na koji vrtićki tim promišlja, kakva mu je vizija, koji pedagoški pravac preferira.

Iako je to mnogim roditeljima teško izvedivo, ako planirate uzeti godišnji odmor tijekom prilagodbe, preporuka je odgajatelja oko 3 tjedna, koliko je potrebno djetetu da se navikne na nove okolnosti. Vrijeme prilagodbe je individualno, a ovisi o temperamentu, osobinama ličnosti, karakteru, senzibilitetu, pa je i precizniju procjenu moguće dati tek nakon nekoliko dana.  

Što ponijeti u jaslice?

Ovisno o vrtiću, možda postoje sitne razlike, a većina vrtića za djecu jasličke dobi imaju popis stvari koje biste trebali pripremiti i donijeti s djetetom. Obično se nose pelene za tjedan dana, vlažne maramice i krema, rezervna odjeća, pidžamica (ako dijete spava u njoj), papučice, bočica ili šalica, duda (ako dijete treba) i naravno neka draga igračka. Nije potrebno donositi posteljinu i slinčeke.

Zakašnjele reakcije djeteta na odvajanje

Ako dijete zbog svoje osobnosti ne izražava emocije (a to se može naučiti, vrlo je važno, i dio je našeg vrtićkog programa), drži ih u sebi, nakuplja tenzije u tijelu, u jednom trenutku to više ne može izdržati, pa dolazi do zakašnjele reakcije na odvajanje od roditelja. Zapravo, tek nakon dva mjeseca završava kompletan proces prilagodbe na jaslice. Tijekom toga razdoblja dijete bi trebalo upoznati skupinu, odgojitelje, prostor, dnevni ritam, prijatelje i zavoljeti svoju jasličku skupinu.