Djeca mehanizam mokrenja uče kontrolirati u složenom procesu koji uključuje njihovo socijalno sazrijevanje, sazrijevanje genitalno-urinarnog sustava te samog fiziološkog procesa mokrenja.

Kako djeca odrastaju, sve više postaju svjesna društvenih normi. Dijete promatra odrasle osobe kako idu na wc, počinje shvaćati što je prikladno i oponašati odrasle.

Većina djece ne može u potpunosti kontrolirati mokraćni mjehur do navršene pete godine. Posve je normalno da se mlađa djeca ponekad noću pomokre u krevet, pa čak i da noću koriste pelene.

No, ponekad i djeca starija od pet godina još uvijek mokre u krevet. Enureza u djece starije od 5 godina, a da nije uzrokovana bolešću ili malformacijom organa, javlja se kod pet do 10 posto sedmogodišnjaka i jedan do dva posto adolescenata.

Mokrenje u krevet može biti posljedica obiteljskih gena, a češće se događa kod dječaka nego kod djevojčica. No, također, stres, poteškoće u razvoju, poremećaj pažnje, mogu biti okidači zbog kojih se mokrenje u krevet može čak i ponovno početi događati kod djece koja su prestala mokriti u krevet.

Evo što savjetuju urolozi da poduzmete kako biste spriječili noćno mokrenje u krevet svog djeteta.

Urolog Marcos Del Rosario-Santiago u izjavi za The Washington Post, jedne od najčitanijih svjetskih novina, upozorio je da su mjere socijalne izolacije zbog epidemije koronavirusa otežale održavanje zdravih rutina djece.

'Djeca puno više vremena provode kod kuće, piju više tekućine i provode previše vremena pred malim ekranima, a promijenile su se i njihove navike spavanja. Kao rezultat tih promjena, promijenio se i njihov biološki sat koji regulira tjelesne cikluse mokrenja', rekao je Del Rosario-Santiago te upozorio da je posljedica epidemije i značajan porast djece koja mokre u krevet.

Ako želite pomoći svom djetetu da prestane mokriti u krevet, dječji urolog Del Rosario-Santiago savjetuje sljedećih pet koraka:

  1. Pazite na količinu tekućine. Gazirana pića i pića koja u sebi sadrže kofein mogu izazvati mokrenje. Ograničite takva pića na najviše jedno na dan, i to samo ujutro. Pripazite da vaše dijete prestane piti tekućinu otprilike dva sata prije odlaska u krevet. Neka popije jedan mali gutljaj vode prije nego što legne u krevet, i to je to. Objasnite djetetu što pokušavate postići kako ne bi mislilo da ga kažnjavate.
  2. Odvedite dijete u kupaonicu jednom ili dva puta prije spavanja i provjerite je li ispraznilo mjehur. Također, pripazite da redovito ide na wc tijekom dana.
  3. Vodite dnevnik mokrenja u krevet. Pokušajte otkriti obrasce mokrenja u krevet tako što ćete u dnevnik zapisivati što je mališan jeo i pio tijekom dana, kada je pio, kada je išao spavati, u koliko se sati pomokrio i slično. Pokušajte shvatiti postoji li veza između mokrenja u krevet i nekih životnih situacija.
  4. Ako dijete svake noći mokri u krevet otprilike u isto vrijeme, probudite ga prije negoo što se pomokri krevet i odvedite na wc.
  5. Budite ustrajni u pokušajima. Morate znati da djeca ne mogu naglo potpuno prestati mokriti u krevet. I ono što je najvažnije, nemojte biti ljuti na njih i kažnjavati ih zbog toga što su se popiškili. Tako ćete samo produbiti njihovu tjeskobu i osjećaj nelagode, a na kraju će to biti kontraproduktivno za sve.

Za stariju djecu, koja ponovno mokre u krevet, a nemaju nikakvih malformacija ili psiholoških problema, ako navedeni koraci ne uspiju, postoje i druge mogućnosti liječenja.

Urolog Del Rosario-Santiago naveo je primjer 7-godišnjaka koji je još noću mokrio u krevet, a njegova je majka zbog toga bila jako zabrinuta i frustrirana. Liječniku je rekla da dječak već mjesecima gotovo svake noći mokri u krevet, što je brine jer je prestao mokriti u krevet u dobi od pet godina.

'Prvo sam joj preporučio uređaj koji emitira zvuk ili vibraciju te djeci javlja da su se pomokrila u krevet. Cilj je da se dijete probudi kad ga uređaj upozori da je počelo mokriti i ode na wc. Ti uređaji imaju oko 80 posto uspješnosti', ispričao je Del Rosario-Santiago.

Nakon nekoliko mjeseci tretmana uređajem, dječak je još uvijek mokrio u krevet. Liječnik mu je potom propisao lijek koji pojačava reapsorpciju vode u bubrezima, a što smanjuje stvaranje mokraće. Preporučio je da dječak lijek pije mjesec dana. Također, njegovoj je majci savjetovao da dječaka ne kori ako se opet pomokri u krevet, kako mu ne bi nametala osjećaj srama.

Del Rosario-Santiago pohvalio se za The Washington Post kako je prije nekoliko tjedana pričao s dječakovom majkom koja mu je rekla da njezin 7-godišnji sin više ne mokri u krevet.

'Uz pomoć lijekova, moj je pacijent sam uvidio da je uspio kontrolirati mokraću bez buđenja noću, roditelji su ga ostavili na miru i više nije osjećao sram. U njegovu je slučaju to bilo sve što mu je trebalo', rekao je liječnik te napomenuo kako prije početka liječenja enureze dječji urolog ili pedijatar trebaju isključiti malformacije, infekcije ili psihološke probleme koji mogu utjecati na normalan djetetov razvoj.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock