Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trebate li probuditi bebu da biste joj promijenili pelenu?

Ako vaša beba mirno utone u san tijekom noćnog hranjenja, mogli biste se zapitati je li potrebno promijeniti tu potencijalno mokru ili 'pokakanu' pelenu po cijenu da probudite dijete

 mijenjanje pelene bebi noću

'Jesam li loša osoba ako ne promijenim pelene svojoj bebi u 3 ujutro?', pita se gotovo svaki novi roditelj tijekom prvih nekoliko tjedana s novorođenčetom. Odgovor bi se nekima mogao učiniti očiglednim, ali pitati je li potrebno promijeniti noćnu pelenu, doista nije glupo pitanje.

Da, vjerojatno su vas učili da trebate presvući bebu nakon svakog podoja. Ako vam se čini da je vašem dojenčetu neugodno, naravno da ćete brzo promijeniti pelene. No što je kada mirno spava nakon noćnog hranjenja? Trebate li se usred noći brinuti zbog potencijalno mokre pelene?

Glavni motiv za promjenu pelene je briga da se na bebinoj nježnoj kožo ne bi pojavio pelenski osip ili da pelena na bi procurila. I, sigurno, nijedan roditelj ne želi ostaviti svoje dijete da predugo leži u 'kakici'. Jer, prljava pelena mogla bi prouzročiti osip na djetetovoj guzi. Dijete može probuditi mokra pelena jednako kao i mijenjanje pelena.

'Vrlo su rijetke okolnosti u kojima preporučujem buđenje bebe koja spava kako bi joj se promijenila pelena', kaže Kathleen Mochoruk, savjetnica za dojenje. Ako vaša beba nema ranice ili ozbiljan pelenski osip koji zahtijeva praćenje, pustite je neka spava', savjetuje ona, 'Stvarno se ne trebate brinuti zbog malo mokraće u peleni jer dječji urin nije jako koncentriran pa će im smetati samo ako im smeta da su mokri.'

Buđenje zbog mokre pelene obično je problem samo ako su u platnenim pelenama, koje nemaju takvu sposobnost apsorpcije kao jednokratne pelene. I baš iz toga razloga čak i neki veliki zagovaratelji platnenih pelena tijekom noćnog spavanja koriste jednokratne pelene.

Nanošenje debljeg sloja zaštitne kreme noću može biti još jedan način kako da spriječite pojavu osipa ako mokra pelena duže ostane na bebi.

Također, bebu presvucite netom prije hranjenja. Na taj način znate da će spavati s relativno suhom pelenom i nećete riskirati da je probudite ako za vrijeme podoja zaspe. Ako namirišete ili osjetite 'kakicu', poželjet ćete dijete odmah presvući, ali to nije nužno. Izmet dojene bebe nije vrlo iritantan za kožu pa, ako dobro spava i mislite da će se ionako uskoro probuditi, možete to odgoditi na neko vrijeme.

S druge strane, beba hranjena adaptiranim mlijekom zahtijevat će brže presvlačenje jer je vjerojatnije da će njihov izmet prouzročiti pelenski osip. Ipak, ako imate sreće, beba će se sama probuditi jer se mnoga novorođenčad spontano probuditi nakon velike nužde.

Ako beba još uvijek spava, možda ćete je moći premotati, a da je potpuno ne probudite. Neka svjetlo bude nježno, a soba tiha te se krećite polako i mirno. Kako dijete raste, ritam spavanja i punih pelena će se mijenjati, a tako će se mijenjati i vaša tjeskoba

'Neizbježno je da ćete tijekom prvih nekoliko mjeseci imati noći u kojima ćete propustiti promijeniti pelenu ili dvije i nema smisla osjećati se krivim zbog toga. Bebi se stvarno ništa neće dogoditi', kaže savjetnica Kathleen Mochoruk.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije