'Jesam li loša osoba ako ne promijenim pelene svojoj bebi u 3 ujutro?', pita se gotovo svaki novi roditelj tijekom prvih nekoliko tjedana s novorođenčetom. Odgovor bi se nekima mogao učiniti očiglednim, ali pitati je li potrebno promijeniti noćnu pelenu, doista nije glupo pitanje. Da, vjerojatno su vas učili da trebate presvući bebu nakon svakog podoja. Ako vam se čini da je vašem dojenčetu neugodno, naravno da ćete brzo promijeniti pelene. No što kada beba mirno spava nakon noćnog hranjenja? Trebate li se usred noći brinuti zbog potencijalno mokre pelene?

shutterstock_1972703555.jpg
Shutterstock Vjerojatno su vas učili da trebate presvući bebu nakon svakog podoja, no to nije uvijek nužno

Glavni motiv za promjenu pelene je briga da se na bebinoj nježnoj koži ne pojavi pelenski osip ili da pelena na bi procurila. I, sigurno, nijedan roditelj ne želi ostaviti dijete da predugo leži u 'kakici'. Jer, prljava pelena bi mogla prouzročiti osip na djetetovoj guzi. 

'Vrlo su rijetke okolnosti u kojima preporučujem buđenje bebe koja spava kako bi joj se promijenila pelena', kaže Kathleen Mochoruk, savjetnica za dojenje. Ako vaša beba nema ranice ili ozbiljan pelenski osip koji zahtijeva praćenje, pustite je neka spava', savjetuje. 'Stvarno ne trebate brinuti zbog malo mokraće u peleni jer dječji urin nije jako koncentriran pa će im smetati jedino u slučaju ako im smeta da su mokri'.

shutterstock_1972703573.jpg
Shutterstock Ako beba nema ozbiljan pelenski osip koji zahtijeva praćenje, pustite je neka spava

Ako namirišete ili osjetite 'kakicu', poželjet ćete dijete odmah presvući, ali to nije nužno. Izmet dojene bebe nije vrlo iritantan za kožu pa, ako dobro spava i mislite da će se ionako uskoro probuditi, možete to odgoditi na neko vrijeme.

S druge strane, beba hranjena adaptiranim mlijekom zahtijevat će brže presvlačenje jer je vjerojatnije da će njihov izmet prouzročiti pelenski osip. Ipak, ako imate sreće, beba će se sama probuditi jer se mnoga novorođenčad spontano probuditi nakon velike nužde.

shutterstock_232627864.jpg
Shutterstock Beba hranjena adaptiranim mlijekom zahtijevat će brže presvlačenje

KADA JE BUĐENJE NEOPHODNO?

Buđenje zbog mokre pelene obično je neophodno samo ako dijete nosi platnene pelene koje nemaju takvu sposobnost apsorpcije kao jednokratne pelene. I baš iz toga razloga čak i neki veliki zagovaratelji platnenih pelena tijekom noćnog spavanja koriste jednokratne pelene.

shutterstock_1014782098.jpg
Shutterstock Buđenje zbog mokre pelene obično je neophodno samo ako dijete nosi platnene pelene

SAVJETI ZA MIRAN SAN

Nanošenje debljeg sloja zaštitne kreme noću može biti još jedan način kako da spriječite pojavu osipa ako mokra pelena duže ostane na bebi. Također, bebu presvucite netom prije hranjenja. Na taj način znate da će spavati s relativno suhom pelenom i nećete riskirati da je probudite ako za vrijeme podoja zaspe. 

shutterstock_1898664829.jpg
Shutterstock Ako ipak morate probuditi bebu neka svjetlo bude nježno, a soba tiha

Ako beba još uvijek spava, možda ćete je moći premotati, a da je potpuno ne probudite. Neka svjetlo bude nježno, a soba tiha te se krećite polako i mirno. Kako dijete raste, ritam spavanja i punih pelena će se mijenjati, a tako će se mijenjati i vaša tjeskoba.

'Neizbježno je da ćete tijekom prvih nekoliko mjeseci imati noći u kojima ćete propustiti promijeniti pelenu ili dvije i nema smisla osjećati se krivim zbog toga. Bebi se stvarno ništa neće dogoditi', kaže savjetnica Kathleen Mochoruk.