Kako djeca rastu i mijenjaju se, tako se mijenja i njihovo ponašanje. Dijete, koje ne pokazuje znakove bijesa u drugoj godini, može vas iznenaditi u sedmoj, a glavni stav pokazati već u dvanaestoj. Najbolji način da shvatite ponašanje svoje djece jest razumjeti kroz što prolaze u razvoju, kažu stručnjaci.

Ovo znanje pomoći će vam u discipliniranju djece a da ne pribjegavate vikanju ili prijetnjama i uzročno-posljedično, iscrpljivanju sebe. ‘Discipliniranje je usmjeravanje i podučavanje naše djece - ne radi se o kažnjavanju ili bijesu’, kaže Scott Wooding, dječji psiholog u Calgaryju i autor knjige ‘Roditeljska kriza’. ‘Jednostavno, discipliniranje je način da se djeci pomogne da uče dobro iz lošeg i zaštiti ih se."

Evo nekoliko strategija kako usmjeravati djecu u svakoj dobi i fazi.

Klinci se loše ponašaju uglavnom zato što ne mogu izraziti ili kontrolirati svoje osjećaje. Vaše dijete ne ‘cvili’, ne zeza se niti se nervira kako bi manipulirao vama ili vas naljutio. Njegov je zadatak testirati vlastiti osjećaj neovisnosti, a vaš je postaviti mu ograničenja.

Problematična ponašanja

Tantrumi: Ova emocionalna ‘pucanja’ obično su rezultat bijesa i frustracije djeteta zbog toga što ne može reći, učiniti ili dobiti ono što želi. Također, dijete ima vrlo kratak fitilj kada je umorno, gladno, frustrirano ili mu je dosadno. Tantrumi su siguran način da vas dijete obavijesti: ‘Stvarno trebam piće / međuobrok / igračku / drijemanje - odmah sada!’

Inat: Ponudite svojoj dvogodišnjakinji jabuku, a ona želi bananu. Odjenete je u ružičastu, a ona želi nositi smeđu majicu. Vaše je dijete ovdje u ranoj fazi formiranja identiteta. Njegova omiljena riječ: NE!

Savjeti za discipliniranje todlera

• Ponudite izbor: Mališanima je važna neovisnost i kontrola, tako da možete izbjeći probleme dajući im naizgled malo više izbora. Za ovu dobnu skupinu dovoljna su dva izbora, na primjer: ‘Što prvo želiš učiniti: oprati zube ili obući piđamu?’

• Budite mirni: Djeca uspijevaju privući pažnju - pozitivnu ili negativnu - pa ako pretjerate s reakcijom kada vaše dijete namjerno baci žitarice ili ima napad tantruma u trgovini, možete se kladiti da će to ponoviti. Mirno im dajte do znanja da ne bacamo hranu na pod ili ne vrištimo kad ne možemo pojesti drugi kolačić. Neka bude kratko i jednostavno (bez predavanja, molim vas) ili ćete ih jednostavno zbuniti.

• Otkrijte što je okidač: Ako vaš mališan uvijek izgubi kontrolu kad je gladan, naglasite da imate pri ruci puno zdravih grickalica. Ako se uzruja kad mora napustiti park, najavljujte odlazak iz parka (10 minuta, 5 minuta, 2 minute) prije nego što se počnete pakirati. I ograničite posjete zloglasnim mjestima s problemima, poput trgovine igračkama.

• Time out: Nakon što dijete napuni dvije godine, time outi mogu biti učinkovito sredstvo discipliniranja. Ako vaš mališan bijesno udari prijatelja po glavi, odvedite ga određeno vrijeme na time-out, odvojite ga iz igre, da se može smiriti i dobiti kontrolu nad sobom. Objasnite mu što je bilo neprihvatljivo u ponašanju, koristeći jednostavne riječi poput ‘nema udaranja’. No imajte na umu da bi time-outi trebali trajati samo jednu minutu, po godini djeteta, do najviše pet minuta.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock