Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

13 STVARI KOJE RODITELJI MENTALNO SNAŽNE DJECE NE ČINE: U prvom redu nemojte brkati disciplinu s kaznom

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no da bi odgojili mentalno snažno dijete, i sami roditelji moraju biti mentalno snažni

 13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine Izvor: Shutterstock

Odgajanje mentalno snažnog djeteta ne znači da neće zaplakati kad je tužno ili da neće imati teške trenutke; mentalna snaga neće učiniti vaše dijete imunim na teškoće i neće ga poticati na suzbijanje osjećaja – zapravo će se dogoditi upravo suprotno. Mentalna snaga je ono što djeci pomaže da se znaju nositi s neuspjesima na način da se od njih odmaknu; ona im daje snagu da nastave dalje, čak i kad ih muči sumnja u sebe. Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal. Ali odgoj mentalno snažnog djeteta zahtijeva od roditelja izbjegavanje kod mnogih uobičajenih, ali nezdravih oblika ponašanja koji djeci oduzimaju mentalnu snagu. Ovih 13 stvari mentalno jaki roditelji ne čine…

1. Mentalitet žrtve

Odbijanje, neuspjeh i nepravda dio su života. Djecu treba naučiti da, bez obzira koliko teške ili nepravedne bile njihove okolnosti, uvijek mogu poduzeti pozitivne mjere.

2. Roditeljstvo i krivnja

Prepuštanje osjećajima krivnje nije nikako dobro. Djeca koja ovo nauče neće moći reći „ne“ nekome tko će im doći sa suludim zahtjevima, osobito ako su u to uključene snažne emocije. „Da me voliš, učinio bi to za mene“, rečenica je na koju bi takva djeca lako mogla „pasti“. Pokažite svojoj djeci da, iako se ponekad osjećate krivima - a svi dobri roditelji to čine - nećete dopustiti da vam neugodne emocije onemoguće donošenje mudrih odluka.

3. Djeca središte svemira

Ako se cijeli život vrtite oko svoje djece, oni će odrasti misleći da bi im i svi drugi trebali udovoljiti. A kao takvi vjerojatno neće daleko stići u životu. Naučite svoju djecu da se usredotoče na ono što mogu ponuditi svijetu, a ne na ono što od svijeta mogu dobiti.

4. Dopuštanje strahu da diktira izbore

Djecu ne treba držati pod staklenim zvonom. Pokažite im da je najbolji način za pobijediti strah, suočiti se s njime. Na taj način ćete odgojiti hrabre ljude koji su spremni izaći izvan svoje zone udobnosti.

 shutterstock_689957431.jpg
Mnogi roditelji dopuštaju djeci da im diktiraju život, a to nije dobro
Izvor: Shutterstock

5. Davanje pretjerane moći djeci

Mnogi roditelji dopuštaju djeci da im diktiraju život: od toga što će jesti do toga gdje će ići na odmor. To im daje veću moć nego što su, gledajući razvojno, za nju spremni. Postupanje s djecom kao s jednakima sebi, ili kao glavnima, zapravo im oduzima mentalnu snagu. Djeca moraju znati primati naredbe, slušati stvari koje ne žele čuti i ponekad raditi ono što ne žele raditi. Djeci treba omogućiti da donesu jednostavne odluke, uz održavanje jasne obiteljske hijerarhije.

6. Očekuju savršenstvo

Očekivati ​​da će se vaša djeca dobro ponašati zdravo je, ali očekivati ​​da će biti savršeni vratit će vam se kao bumerang. Naučite svoju djecu da je u redu neuspjeh. U redu je ne biti sjajan u svemu što rade. Djeca koja nastoje postati najbolja verzija sebe, a ne najbolja u svemu, neće se uspoređivati s drugima, tj. svoju vrijednost temeljiti na tome.

7. Štete djecu od obveza

Većina roditelja vjerojatno želi da njihova djeca imaju bezbrižno djetinjstvo, ali to ne znači da im ne trebaju odrediti neke obveze. Djeca moraju obavljati kućne poslove i ostale dužnosti koje su primjerene njihovoj dobi.

8. Štite djecu od boli

Tuga, tjeskoba, povrijeđenost…, dio su života. Dopustite djeci da iskuse i te bolne osjećaje; nemojte ih držati pod staklenim zvonom. I to je način da dobiju mentalnu snagu koja im je potrebna da postanu odgovorni građani. Pružite svojoj djeci smjernice i podršku potrebnu za suočavanje s boli kako bi stekli povjerenje u svoju sposobnost rješavanja neizbježnih životnih poteškoća.

9. Osjećaj odgovornosti za osjećaje svoje djece

Razveseliti svoju djecu kad su tužna i smiriti ih kad su uznemirena znači da preuzimate odgovornost za regulaciju njihovih osjećaja. Djeca trebaju steći emocionalnu kompetenciju kako bi mogla naučiti upravljati vlastitim osjećajima. Proaktivno naučite svoje dijete zdravim načinima suočavanja sa svojim osjećajima kako ne bi ovisilo o drugima da to čine umjesto njih.

10. Sprečavanje djece da pogriješe

Ispravljanje zadataka iz matematike vaše djece, dvostruka provjera da li su spakirali ručak i stalno podsjećanje da rade svoje poslove neće im učiniti uslugu. Dozvolite djeci da ponekad zabrljaju i pokažite im kako da uče na svojim pogreškama. To je način da postanu mudrija i da ojačaju mentalno.

11. Pobrkati disciplinu s kaznom

Kazna uključuje tjeranje djece da pate zbog svojih nedjela. Disciplina se, međutim, odnosi na to da ih naučimo kako nešto u budućnosti napraviti bolje. Odgoj djeteta koje se boji da će se „uvaliti u nevolje“ nije isto što i odgoj djeteta koje želi donijeti dobar izbor. Potičite razvoj samodiscipline kod djece koja im je potrebna kako bi donosili bolje odluke.

12. Koristite prečace kako biste izbjegli nelagodu

Iako će vam popuštanje djetetu koje 'cvili' ili obavljanje poslova umjesto djece trenutačno malo olakšati život, ti prečaci dugoročno djeci usađuju nezdrave navike. Umjesto da koristite prečace, pokažite im da su dovoljno snažni da ustraju čak i kad žele odustati.

13. Izgubiti iz vida prave vrijednosti

Mnogi roditelji toliko su uronjeni u svakodnevni kaos života da zaboravljaju pogledati širu sliku. Pazite da vaši prioriteti točno odražavaju stvari koje u životu najviše cijenite, tako ćete i svojoj djeci dati snagu da žive smislen život.

 shutterstock_270747161.jpg
Tuga, tjeskoba, povrijeđenost dio su života, dopustite djeci da iskuse i te osjećaje
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati

Najnovije