Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD ĆE BEBA ZAPLJESKATI, A KAD POKAZATI PRSTIĆEM? Za djecu to su važne razvojne prekretnice

Autor Sanja Matasić

Bebe komuniciraju puno prije negoli izgovore prve riječi

 beba pokazuje prstom Izvor: Shutterstock

Kako se razvija djetetova motorika, ono počinje otkrivati da može komunicirati sa svojom okolinom na razne načine, a jedan od tih načina su pokreti rukama i prstićima. Vjerojatno se pitate kada možete očekivati da vaša bebica počne mahati ručicama, pljeskati ili pokazivati prstićem predmete i osobe oko sebe.

Mahanje ručicom

Negdje oko devetog mjeseca vaše bi dijete trebalo mahati ručicom, pogotovo ako joj svakodnevno mašete dok odlazite iz prostorije ili joj pokazujete kako da ručicom pozdravlja osobe koje se udaljavaju od vas. Popratne riječi mogu biti 'Pa-pa', ili odraslim rječnikom - Bok! Doviđenja. 

Pljeskanje

Otprilike u istom razdobllju, oko devetog mjeseca, vaša će beba početi pljeskati. Kao u svemu, prvo će oponašati vas, a onda će početi i sama pljeskati i tako privlačiti vašu pažnju. 

 beba plješće Izvor: Shutterstock

Pokazivanje prstićem

Do 9. mjeseca većina beba može pokazati stvari ili osobe koje su zaokupile njihovu pažnju. Pokazujući, ona govori: 'Hej, vidim nešto zanimljivo i želim da i vi to vidite'. Stručnjaci to nazivaju 'zajednička pažnja', a riječ je o još jednoj važnoj prekretnici.

Iako svako dijete motoričke vještine svladava vlastitim tempom, možete ga ohrabriti na nove korake. Najbolji način da potaknete bebu jest da joj pokazujete svojim primjerom. Primite bebu za ručice i zajedno plješćite uz pjesmicu 'Taši, taši, tanana', ili zamahnite njenom ručicom u znak pozdrava i recite: 'Bok, tata!'.

Osim što možete pjevati djetetu zabavne pjesmice koje potiču na pljeskanje,mahanje i pokazivanje, uvedite igru kroz koju bebi pokazujete stvari s kojima se najčešće susreće te ih, pokazujući svojim, prstom imenujte. Možete se fokusirati na pokazivanje određenih dijelova tijela: uzmite bebine ručice pa dodirnite svakom svoje oko, zatim nos pa usta (završite poljupcem), imenujući svaki dio lica. 

Možda će vas zanimati

Najnovije