SOL U DJEČJOJ HRANI: Ova je vrsta najbolja, ali pripazite na doziranje

Dok dijete ne poznaje okus soli, neće mu ni nedostajati. Zato kašice prije prve godine ne bi trebalo soliti. Time čuvate djetetove bubrege. A kada ju već počnete stavljati u hranu pazite kakvu sol kupujete i u kojoj količini ju koristite

Shutterstock do prve godine života djeteta ne bi trebalo soliti kašice

Nekada davno sol je bila toliko cijenjena da je služila kao platežno sredstvo. Tada su je ljudi imali u malim količinama i štedljivo je koristili. Na sreću, danas nam je sol dostupna, ali zbog toga ima puno više onih koji pretjeruju s njezinim količinama u usporedbi s onima koji je konzumiraju premalo. Budući da prevelike količine soli u prehrani mogu dugoročno negativno utjecati na zdravlje − povećan rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila, bolesti bubrega kao i mnoge druge poteškoće − sol treba koristiti umjereno, a posebice treba pripaziti kod prehrane djece. Prevelika količina soli je itekako štetna za njihov mali organizam, jer povisuje krvni tlak i opterećuje bubrege koji još nisu sazreli. Zato solite djetetovu hranu tek iza prve godine djetetova života i to oprezno, u malim količinama.

KADA POČETI KORISTITI SOL U PREHRANI DJECE?

Pedijatri i nutricionisti smatraju kako majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebne količine soli. Zato djeci do godine dana, koja su dojena ili su na mliječnoj formuli, u kašice ne treba dodavati sol. Dnevne potrebe djeteta starijeg od 12 mjeseci iznose 0,5 grama. Odraslima, za usporedbu, na dan treba čak 10 puta više soli.

Shutterstock  Dnevne potrebe za soli djeteta starijeg od 12 mjeseci iznose 0,5 grama

KAKO ODREDITI TOČNU KOLIČINU SOLI?

Često ćete čuti: "Stavite soli na vrh noža", no ima raznih noževa i raznih shvaćanja o tome koja je to količina. Zato kašicu ili juhu solite solju rastopljenom u vodi. Za pripremu te tekućine uzmite 25 g soli i 100 ml vode. Nakon što zakipi, kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Dolijte vode koliko je isparilo, zakuhajte i procijedite. Dozirajte tako da primjerice u 3 ml kašice ili juhe stavite pola žličice otopine.

KAKVU SOL KORISTITI U PREHRANI DJECE?

Prednost dajte krupnoj, morskoj soli jer sadrži više minerala i joda, a povrće pokušajte kuhati na pari čime ćete u namirnicama zadržati prirodnu sol.