Koliko je jak refleks hvatanja, vidi se na pregledu - kada pedijatar podigne bebu u zrak, dok se ona grčevito drži za njegove prste. No nemojte tako bebu testirati kod kuće jer, kako refleks popušta, beba postupno gubi tu sposobnost tako da već krajem prvog mjeseca njezina života šake više nisu stalno stisnute.

Također, ne trebate stavljati svoje prste u bebine šake, iako je za roditelje to izuzetno ugodan osjećaj, budući da to kod nje izaziva povišenu napetost u rukama. Takvo stanje bebi nije ugodno i zbog toga postaje uznemirena.

Nasuprot tomu, možete maziti njezine nadlanice, kako biste je stimulirali na otvaranje šaka - što ona, inače, povremeno spontano radi. To možete raditi jednostavnim maženjem svojom rukom, ali i uzimanjem bebine ruke za ručni zglob, okretanjem dlana prema njenom ili vašem licu i povlačenjem na dolje po obrazu, kako bi mazila sebe ili vas.

Prevlačenje finih mekanih tkanina ili plišanih igračaka preko bebinih nadlanica također dovodi do opuštanja i otvaranja šaka.

Tijekom prvog mjeseca

Beba uglavnom drži šake zatvorene, ali nisu stalno stisnute.

beba sa stisnutim šakama
Shutterstock 

U drugom mjesecu

Beba počinje pokazivati interes za lik majke i za predmete - tako što pruža ruke, ali kako ih ne može dohvatiti, otvarat će šake.

Bebu stimulirajte igračkama koje možete postaviti ispred nje. Plišane su najpogodnije jer neće odreagirati stiskanjem šaka kada ih dodirne.

Razvoj pokreta prolazi kroz različite faze. Beba prvo fiksira, zatim prati izvor stimulacije, pa tek potom pruža ruke. Za ovu složenu aktivnost je neophodna stabilnost glave, vrata i trupa u prostoru, da bi preko vidnih i akustičnih mehanizama mogla napraviti pokret ka predmetu.

Krajem trećeg mjeseca

Refleksno stiskanje šake se gubi i bebine šake se susreću ispred njezina lica. Sada se počinje igrati prstima, gledati ih i stavljati u usta. Ovo je početak upoznavanja s vlastitim tijelom. Najveći dio vremena kada je budna, provodi s obje ruke u ustima, jer je ruke dovela do središnje linije.

Ovo je važan trenutak bebinog razvoja i nikako ga ne treba ometati stavljanjem dude varalice u usta, ili rukavica na ruke. Beba stječe važna iskustva o sebi i stvarima koje je okružuju upravo preko usta. Ako joj stavite zvečku u ruku, ona će je držati. 

Krajem četvrtog mjeseca

U ovome razdoblju beba prvi put voljno hvata pruženu igračku. Da bi to mogla napraviti, dajte joj zvečku s polukrugom ili u obliku obruča, jasnih boja, sa složenijom šarom - i to sa strane, kako bi poluotvorenom šakom mogla da je uzme.

beba na trbuhu
Shutterstock 

Nemojte davati bebi igračku pastelnih boja, jer je treba vidjeti kada je stavi ispred lica, uspostavljajući koordinaciju oko-šaka. Zatim će staviti preko i drugu šaku, a onda će je strpati u usta.

U ovom uzrastu treba zakačiti igračke ispred bebe, kako bi ih hvatala i igrala se njima, jer će samo ponavljanjem pokreta naučiti ih kontrolirati, pa će oni s vremenom biti sve skladniji. Postoji i posebno konstruirana sprava za vježbanje, koja potiče razvoj motorike ruku.

Kada stavimo bebu na trbuh u ovom uzrastu, ona se oslanja na podlaktice, s dlanovima okrenutim jedan prema drugom i palčevima usmjerenim prema gore. Ako su palčevi savijeni i nadlanice okrenute jedna ka drugoj, beba se ne može oduprijeti i podići glavu. Ako pri hvatanju palac ostaje savijen prema unutra, svakako se treba obratiti pedijatru.

Peti mjesec

Beba uvježbava hvatanje igračaka. To radi sve svjesnije, uz bolju koordinaciju oko-ruka. Sada je palac ispružen i sudjeluje u hvatanju. Kada uhvati kocku, promatra je i premiješta u drugu ruku, što znači da je uspostavljena funkcija otpuštanja. Da bi ovo mogla izvesti, refleks hvatanja mora potpuno nestati.

Premještanje igračke iz jedne u drugu ruku predstavlja izuzetno važan trenutak u djetetovom motornom razvoju. To znači da obje polovice velikog mozga funkcioniraju zajedno.

Ako pri pokušajima da uhvati igračku, bebi to ne polazi za rukom, obavezno otiđite na pregled.

Sa šest mjeseci

Između šestog i sedmog mjeseca beba se treba sama okrenuti s leđa na trbuh. Da bi to uspjela, prije toga treba početi hvatati igračke preko sredine tijela na drugoj strani. U pokušaju da dohvati igračku, težina tijela se automatski prebacuje na bok, što dovodi do okretanja. Beba hvata igračku cijelom šakom, okreće je u rukama prema srednjem prstu i palcu. Ovo je posljednji trenutak kada u potpunosti treba nestati refleks hvatanja.

beba na trbuhu
Shutterstock 

Put od refleksnog hvatanja na rođenju, preko nekoordiniranih, do voljnih koordiniranih pokreta - ovisi o motoričkom razvoju djeteta, ali i stimulacija koje dobiva iz okruženja. Da biste mogli pravilno stimulirati razvoj funkcija šake i ruke, važno je prepoznati i na pravi način zadovoljiti razvojne potrebe djeteta.