Jedna majka je uvjerena da beba može obavljati fiziološke potrebe bez pelena. Ne samo da je bolje za nju, nego i manje zagađuje okoliš, tvrdi.

'Kad drugim mamama kažem da imam petero djece i da nijedna nije nosila pelene, te da ih dugo nisam navikla nositi, dogodi se jedno od dvije stvari – ili kažu da im se žuri ili moli me da im otkrijem svoju tajnu'.

Ovako svoju priču počinje AndreaOlson iz Sjeverne Karoline, majka petero djece koja vodi vrlo popularan Instagram račun "Go Diaper Free", što znači "Bez pelena".

Mama ne koristi pelene za svoju djecu

'Sve mame i tate koji žele izbjeći pelene i nošenje, poslušajte me. Postoji način da to postignete', kaže Andrea, dodajući da to nije lako, da su je mnoge mame osudile zbog njenih metoda, ali i da je potpuno je uvjerena da je njezin izbor ispravan.

Sigurno se pitate koja je moja metoda. Radi se o 'eliminacijskoj komunikaciji', barem smo je tako zvali. S tom metodom smo kretali od samog rođenja beba, iako postoji prostor od rođenja pa do 18. mjeseca u kojem možete krenuti. Mi smo krenuli odmah, jer mislimo da beba tako prirodnije usvaja sve što je učimo. Naime, novorođenče mnogo više preferira čistoću i higijenu, a zašto bih želela da moje dijete koristi pelenu kada joj svi instinkti govore protiv toga? Na stranu to što ni ja ne želim da se bakćem sa prljavim pelenama. Vrlo je lako priviknuti novorođenče na ovu metodu i vrlo brzo sa kahlice preći na WC školjku i prije nego što prohodaju.

Evo kako to izgleda:

Kad se novorođenče probudi, odmah prije dojenja donosimo kahlicu. Obično postoji velika ili mala nužda. A bebe tako bolje razumiju proces pražnjenja nego kad se odvija u pelenama, kada im nije jasno što se događa. Ovako sve vide svojim očima“, kaže Andrea, dodajući da je za ovu metodu čula od prijateljice koja ju je prakticirala.

"Jednostavno je uvijek držala svoju bebu iznad šalice ili iznad zemlje, ako su vani. Nije joj ni pod koju cijenu stavljala pelene", kaže Andrea i dodaje da je četiri godine nakon što ju je vidjela s prijateljicom zatrudnjela sama i željela koristi istu metodu.

"Htjela sam da sve bude što prljavije i što jednostavnije. Jednostavno mi se činilo prirodnije. Čim sam rodila prvog sina, osjetila sam kada je krenula prva potreba za velikom nuždom. Odmah sam je stavila preko kahlice i tako "nikad više nisam razmišljala o pelenama", kaže Andrea.