Što bi dijete trebalo znati raditi do 1. rođendana?

Kad beba navrši godinu dana, postoje važne prekretnice u razvoju, od prvih koraka, prvih riječi do promjena u prehrani i spavanju. No zapamtite da je svako dijete individualno i razvija se svojim tempom.

Shutterstock

Prva godina života je kod djece razdoblje vrlo intenzivnog i ubrzanog razvoja. Ovo razdoblje je za mame i tate s jedne strane vrlo naporno i teško, a s druge vrlo lijepo jer svjedoče prvom osmijehu, prvom zubu svog mališana, ali i brojnim prekretnicama u razvoju kao što su puzanje, hodanje, izgovaranje prve riječi...

Roditelji u ovom razdoblju obraćaju pažnju na sve, pa se ponekad brinu radi li dijete ovo ili ono i kada treba. Kako biste imali manje briga, u nastavku saznajte što bi dijete trebalo raditi oko prvog rođendana, piše Yumama.

1. Hodanje

Pred kraj prve godine života mnoge bebe počinju činiti prve korake. Ne postoji točno vrijeme kada bi dijete trebalo prohodati, ali to ovisi i o njegovom psihomotornom razvoju i karakteru.

U prosjeku, djeca uglavnom prohodaju oko 14 mjeseci, no neka prve korake naprave ranije, neka kasnije. Mnogi od njih više vole puzati i tako se kretati po kući. U svakom slučaju, nije naodmet potaknuti mališana da pokuša ustati pokraj, recimo kreveta, te da pokuša napraviti prve korake. Kad padne, ostanite blizu kako se ne bi ozlijedilo, ali neka pokuša samo ustati i nastavi hodati. Ne zaboravite da hodanje nije nešto što biste trebali forsirati, već će dijete napraviti prve korake kada za to bude spremno.

Shutterstock 

2. Govor

U tom razdoblju većina djece počinje izgovarati svoje prve riječi. Najprije mališani proizvode neke glasove kojima pokušavaju oblikovati riječi, a tek nešto kasnije dolaze prve riječi.

Važno je da s djetetom puno razgovarate, da pravilno izgovarate riječi, tj. nemojte mu tepati kada mu govorite, kako bi mališan bolje razumio i brže zapamtio riječi.

Djeca u ovoj dobi u prosjeku nauče desetak riječi, ali to je individualno. Oko 18. mjeseca dijete počinje koristiti tzv. holofrazu, odnosno jednu riječ koja zapravo predstavlja cijelu rečenicu – na primjer, dijete će vam reći "idi", dajući vam do znanja da želi nekamo ići.

Također, u ovoj dobi djeca koriste puno gesta i mimike u komunikaciji, uz mali broj riječi kojima raspolažu.

3. Prehrana

Uglavnom oko prve godine života djeca počinju jesti više-manje isto kao i njihovi roditelji. Preporuka stručnjaka je da to ne bude hrana koja je pržena ili previše začinjena, ali i da ne tjerate dijete da nešto proba ako ne želi ili da pojede sve što mu date, piše donnamoderna.com.

Shutterstock 

4. Spavanje

Spavanje prolazi kroz vrlo različite faze u prvoj godini. Neka djeca oko svog prvog rođendana već znaju i mogu sama zaspati, neka se ipak bude noću, a razlozi mogu biti razni: od nelagode zbog nicanja zubića, do stresa zbog selidbe u vlastitu sobu (mnogi roditelji „sele“ nakon prve godine dijete u zasebnu sobu, pogotovo ako se mama vraća na posao nakon porodiljnog), do uzbuđenja zbog nekih novih stvari koje uči. U svakom slučaju, budite strpljivi dok dijete ne nauči spavati samo i cijelu noć.