Bebe se mogu roditi s raznim kožnim znamenja, od čega je većina znamenja bezbolna i dobroćudna i samo u rijetkim slučajevima mogu uzrokovati komplikacije ili je njihovo postojanje povezano s drugim, ozbiljnijim stanjima i bolestima. Sve njih, bez obzira na oblik promjene, rast i razvoj, treba pregledati i pratiti liječnik.

Rodin ugriz

Rodin ugriz su najsitnije krvne žile − kapilare − koje se pojavljuju u obliku malenih, ružičastih, ravnih i glatkih promjena na koži i ima ih čak trećina novorođenčadi. Najčešće mjesto nastanka jest stražnja strana vrata na rubu vlasišta i predio između očiju (naziva se još i 'poljubac anđela' u anglosaskoj literaturi), zatim čela, korijena nosa, gornje usnice ili gornje vjeđe. Neke promjene blijede kako dijete raste, ali one na stražnjoj strani vrata obično ostaju. Ne zahtijevaju nikakav daljnji postupak.

Mrlje boje crnog vina

Mrlja boje crnog vina na rođenju se pojavljuje kao ravna, ružičasto-crvena promjena, a s godinama postaje jače uočljiva, tamnije crvena. Većina ih raste i zadebljava se. Takve promjene nastaju zbog proširenih kapilara. One koje su lokalizirane na vjeđama povećavaju rizik od nastanka glaukoma, a također mogu biti povezane i s drugim bolestima. Terapija uključuje lasersku korekciju, kožne presatke i na posljetku kozmetičke tretmane i šminku koja prekriva.

Mongolska pjega

Mongolska pjega ravan je, gladak madež prisutan od rođenja. Uobičajeno je tamnoplav, no može biti plavo-crn, smećkast ili plavo-siv.

mongolska pjega
Shutterstock 

Tipično mjesto pojavljivanja jesu bebina guza i donji dio leđa. Nalikuju na modricu. Češće se pojavljuju u beba tamnije puti i često izblijede do školske dobi, no ne nestaju u potpunosti. Terapija nije potrebna.

Mrlje boje bijele kave

Glatke i ovalne promjene čija boja varira od vrlo svijetle do tamnije smeđe − tako su i dobile ime cafe-au-lait − kava s mlijekom. Javljaju se po trupu, guzi i nogama. S vremenom poprimaju tamniju boju i rastu. Uglavnom se ne smatraju problemom, no ako dijete ima više takvih promjena i ako su veće od veličine novčića od 10 lipa, potrebno se konzultirati s pedijatrom. Naime, tada je moguće da su povezane s neurofibromatozom, odnosno da su dio McCune-Albrightova sindroma.

Hemangiomi u obliku jagode

Hemangiomi u obliku jagode
Shutterstock 

Hemangiomi su nakupine malenih krvnih žila − kapilara, zbijenih u klupka. Pojavljuju se na površini kože, najčešće na licu, tjemenu i prsnome košu. Bojom variraju od svijetlocrvenih do tamnocrvenih, mogu biti ravni ili neznatno uzdignuti, oštrih granica. Razvijaju se nekoliko tjedana nakon rođenja, rastu intenzivno tijekom prve godine te obično oko devete regrediraju. Moguće je odstranjenje laserom.

Kavernozni hemangiom

Prisutni su pri rođenju, nastaju dublje ispod kože te se izbočuju u obliku plavkaste, spužvaste mase čije su šupljinice ispunjene krvlju. Ako su dovoljno duboko, koža iznad njih može izgledati normalno, no obično prosijava tamnija, crvenkasto-plava masa. Tipično su mjesto nastanka stražnji dio vrata i glave. Većina ih se smanjuje i nestaje do puberteta. Mogu biti u kombinaciji s hemangiomima u obliku jagode.

Venske malformacije

Uzrokovane su abnormalno formiranim, proširenim venama. Iako su prisutne već kod rođenja, vidljive mogu postati tek kasnije u djetinjstvu ili u odrasloj dobi. Ima ih od jedan do četiri posto beba. Često ih nalazimo na čeljusti, obrazu, jeziku i usnama. Mogu se pojaviti i na rukama, nogama, trupu, ali i na unutarnjim organima, uključujući mozak. One rastu polagano i ne nestaju s vremenom. Terapija je često potrebna zbog osjećaja boli i oštećenja funkcije: sklerozacija ili klasična operacija.

Pigmentirani nevusi − madeži

Madeži nastaju kada stanice u koži stvaraju nakupine, umjesto da se pravilno raspoređuju. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, pojedinačno ili u grupama. Najčešće su boje kože, smeđi ili crni. Mogu tamnjeti tijekom izlaganja suncu i u trudnoći. Mogu također blijedjeti s godinama, pa i nestati u starosti. Posebna je pozornost potrebna ako počnu mijenjati boju, oblik, ako krvare, izbočuju se ili im rubovi postaju neravni.

Displastični nevusi − atipični madeži

Obično su veći, neoštrih, nepravilnih rubova, u sebi sadržavaju više nijansi i boja − od ružičaste do crne. Katkad su nasljedni. Imaju povećanu mogućnost da se razviju u melanom ili kožni karcinom. Potrebna je konzultacija s dermatologom, praćenje i preventivno odstranjivanje.