Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 NAJČEŠĆIH POGREŠAKA KOJE RODITELJI ČINE S PRVIM DJETETOM: Njima dodatno otežavate prilagodbu na život s novim članom

Autor Roditelji.hr

Roditelji bi s prvim djetetom mnoge stvari učinili drugačije. Možda zato što su naučili iz ovih pet grešaka

 5 najčešćih roditeljskih pogrešaka s prvim djetetom Izvor: Shutterstock

Prvo dijete sa sobom donosi mnogo promjena, odjednom vam se cijeli život okrene naglavačke. Uz to, mnogi si mladi roditelji, donosi portal Eltern, dodatno otežavaju stvari s ovih pet tipičnih pogrešaka.

1. PREVIŠE BRIGE
Je li beba dovoljno jela? Je li joj toplo? Spava li dovoljno? Većina roditelja, osobito oni s prvim djetetom, brinu za dobrobit mališana 24 sata na dan - čak i ako za to nema razloga. Kad dođu brat ili sestra, većina već zna da su te brige obično neutemeljene i da nema razloga za paniku svaki put kad dijete zaplače.

2. PREVIŠE USPOREDBI
“Moje dijete je počelo sjediti već s navršenih 5 mjeseci. Tvoje sad već dosta kasni s tim” - roditelji obično ovakve komentare više uzimaju k srcu s prvim djetetom. U njih se uvlači sumnja i pitaju se što nije u redu s mojom bebom ili zašto su druga djeca iste dobi toliko napredna. Već s drugim djetetom većina roditelja shvaća da se mališani razvijaju svojim, individualnim tempom te da je njihovo uspoređivanje besmisleno i dosadno.

3. PREVIŠE SUMNJE U SEBE
Dojenje ne ide odmah, beba ne želi u nosiljku, a uspavljivanje je katastrofa... Iskusni roditelji znaju da je svaki početak težak. Međutim, s prvim djetetom roditelji se vrlo brzo zapitaju 'Što radimo krivo?'. Baš ništa, to što sve ostale bebe oko vas vole ležati u kolicima ne mora značiti da isto vrijedi i za vaše dijete. Odvojite vrijeme da se upoznate i vjerujte svojim instinktima. A ako stvarno ne znate što dalje nemojte se bojati potražiti stručnu pomoć.

4. PREVIŠE IDEALIZIRATE
Većina budućih roditelja pretpostavlja da će im dolazak bebe život promijeniti iz temelja. No tek kada se dijete rodi shvate da je to puno snažnije nego što su zamišljali. Čak i ako ste odlučili izlaziti s prijateljima jednom tjedno, a zajedničko spavanje u obiteljskom krevetu u vašoj mašti nikako nije dolazilo u obzir, u stvarnosti se to vrlo brzo može pokazati kao pusta želja. Stoga smanjite svoja očekivanja i budite otvoreni za nove stvari i nov život sa svojim djetetom.

5. PREVIŠE OGRANIČENJA
“Kada beba spava, nitko ne smije puštati vodu u WC školjku i uvijek moramo biti svi za stolom za zajednički obrok“ - zvuči li vam ovo poznato? Brojni roditelji kada dobiju prvo dijete su opsjednuti rutinom, što im postavlja mnoga ograničenja. No struktura i sigurnost se neće poremetiti ako povremeno odstupite od pravila. Kasniji odlazak u krevet neće imati izravan negativan učinak na san, a ako beba taj dan pojede manju količinu kašice neće se razboljeti od gladi. S drugim djetetom pravila se više ne poštuju tako strogo i dok stariji brat ili sestra glasnim vikanjem prekidaju bebin san, roditelji shvaćaju da i nije sve tako tragično.

 uspavljivanje bebe
Smanjite svoja očekivanja i budite otvoreni za nove stvari i nov život sa svojim djetetom
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati

Najnovije