Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života, nakon čega slijedi nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do 2. godine djetetova života i nakon toga. Majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih sastojaka za optimalan rast i razvoj djeteta, ima jedinstvenu sposobnost zaštite od infekcija i smanjuje rizik od razvoja alergija. U idealnom slučaju majka i njezino novorođenče nauče usklađivati svoje ponašanje, svatko odgovara onom drugom na zadovoljavajući način i time obogaćuje odnos. Ali, to se ne događa preko noći. Upravo zbog toga velik broj žena odustaje od dojenja. No zaboravljamo da postoje i žene koje zbog određenih zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti dojiti dijete.

Tako se još jednom, u prvom tjednu kolovoza kada se obilježava Svjetski tjedan dojenja, povela rasprava o – dojenju! Nakon što je Crnogorka Nataša Kovačević na Instagramu objavila post u kojem promovira dojenje javile su se brojne žene i “zaratile” na njezinom profilu.

“Bio je neki svjetski tjedan dojenja pa nisam stigla, jer uvijek imam pune ruke posla, iako je svaki tjedan svjetski tjedan dojenja. Ne postoji veći sudar ljubavi i njezine poante od svemoći mog tijela da proizvede mogućnost za preživljavanje mom životu koji je u meni rastao. Onamo đe je tuđe dobro veče od sebstva, počinje majka. Samo 13% žena u Crnoj Gori doji svoju djecu.Majčino mlijeko ima specifični niz proteina koje nijedna znanost do dana današnjeg nije potpuno iskopirala. Zato je formula – formula. A majčino mlijeko – majčino mlijeko. Bez osude i bez nametanja izbora, ako ne želiš ili ne možeš dojiti – to te ne čini manje majkom od one koja doji ALI ono što je istinski važno i što želim naglasiti: PROBAJ! Molim te, probaj! Samo probaj. Majčino mlijeko je nezamjenjjivo!“, napisala je Nataša uz fotografiju na kojoj golih grudi doji svoje dvoje djece.

Odmah je počela žustra rasprava o tome tko doji, tko može, tko ne može, zašto ne može i slično i žene su još jednom pokazale koliko su kritične jedna prema drugoj.