Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAME BEZ PRAVA: Jedna se u suzama vratila na posao 12 dana nakon poroda, a druga je s bebom na poslu

U SAD-u je zakon prema roditeljima i bebama nemilosrdan, plaćeni rodiljni dopusti su vrlo kratki pa je većina mama primorana raditi već nakon 6 tjedana

 kuglica bora (1).jpg Izvor: TikTok Screenshot, Reddit Screenshot

Kada pogledate dirljivi TikTok video mame Ebecce Shuman, koja se na posao vratila samo 12 dana nakon porođaja, bit ćete sretni što živite u Hrvatskoj, barem kad je riječ o rodiljnom dopustu. 

Naime, u SAD-u samo neke tvrtke nude šest tjedana plaćenog rodiljnog dopusta, koji se povećava na osam ako žene rode carskim rezom. Roditelji, kako bi bili sa svojom djecom, kombiniraju bolovanje, neiskorištene dane godišnjeg odmora i slobodne dane.

‘Morate se vratiti na posao 12 dana nakon što ste u 27. tjednu rodili prijevremeno rođenu bebu tako da biste ono malo rodiljnog dopusta mogli provesti s njom kad bude otpuštena s intenzivne njege’, napisala je Ebecca uz snimku na kojoj je vidno potresena jer je odvojena od svoje bebe, koja je na intenzivnoj i, prema njezinim riječima, izdaja se svaka tri sata kako bi održala zalihe mlijeka dok bebica ne izađe iz bolnice.

‘Vaša zaliha mlijeka smanjuje se osam tjedana nakon porođaja. Hoćeš li uopće imati mlijeka kad beba dođe kući? Što rade drugi roditelji djece koja su na intenzivnoj njezi? Kako si itko može priuštiti da za to vrijeme bude uz dijete? Kako se itko može nositi s osjećajem krivnje kad mora raditi, a ne može biti uz svoju bebu? Ovo je Amerika’, zaključila je očajna majka.

No takvi slučajevi u SAD-u su uobičajeni, a sustav, očito ne reagira na potrebe obitelji, na poticanje dojenja kao najbolje hrane za bebe.

@edensmomma10_12#nicu#postpartum#ppd#preemie#americanhealthcare#maternity♬ original sound - Rabs

Još je jedna fotografija nedavno uzdrmala internet i dovela u pitanje prava majki i beba na plaćeno vrijeme, provedeno zajedno, i na ostvarenje kontakta te osiguravanje uvjeta za brigu o tek rođenom djetetu.

Na društvenoj mreži Reddit objavljena je fotografija mlade majke koja radi na blagajni trgovačkog centra s malom bebom u naručju i istovremeno je hrani bočicom mlijeka.

Osoba koja je objavila ovu fotografiju na svome profilu objasnila je kako ju je snimila uz dopuštenje, a kao priznanje ovoj majci i motivacija drugima da se ovakva nepravda i kršenje majčinskih prava, ali i prava djeteta ne bi trebalo nigdje dopustiti.

‘Neki dan sam u trgovini vidio ovu ženu. Ona je blagajnica. I brinula je o svojoj bebi toliko strpljivo, toliko dobro i s puno ljubavi. Dok je radila’, stajalo je u opisu fotografije. 

Kako je ova važna stavka o pravima slobodnih građana izmakla jednom tako 'dobro razrađenom američkom pravnom sustavu'? Ili su ga takvim smatrali svi oni koji nisu živjeli pod njim.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije