Najčešći razlozi za izdajanje su stanja kada su dojke prepunjene te se izdajanjem postiže omekšanje dojke, i lakše djetetovo prihvaćanjem dojke. Izdajanjem se može povećati količina mlijeka, naravno ukoliko je potrebno.

shutterstock_1016266687.jpg
Shutterstock Najčešći razlog za izdajanje je prepunjenost grudi

Ukratko, izdojeno mlijeko, bez obzira radi li se o većoj ili manjoj količini, može se pohraniti i upotrijebiti kasnije. Važno je da vodite računa da izdojeno mlijeko ne držite u prostoru iznad 37°C, nego na sobnoj temperaturi od 19 – 22°C do šest sati. I manje količine izdojenog mlijeka možete sakupljati pohranjivanjem u hladnjak na temperaturi od 0 do 4°C i upotrijebiti unutar tri do pet dana. Ako se radi o većoj količini mlijeka preporuka je zamrznuti ga. Izdojeno majčino mlijeko možete čuvati na duže vrijeme u pretincu za zamrzavanja u sklopu hladnjaka do dva tjedna, ili u zasebnom dubokom zamrzavanju ( ispod 19°C) šest mjeseci.

shutterstock_633914645.jpg
Shutterstock Izdojeno mlijeko možete čuvati i do 6 mjeseci, no samo ako ste ga pohranili u zamrzivač

Ako čuvate izdojeno mlijeko u nekoliko spremnika obavezno označite datum izdajanja, kako biste počeli koristiti najstarije. Zamrznuto mlijeko možete postupno odletiti u hladnjaku - tada ga upotrijebiti u naredna 24 sata. Ako zamrznuto mlijeko odlučite odlediti uranjanjem u toplu vodu, morate ga upotrijebiti u roku jednog sata. Kuhanjem ili grijanjem u mikrovalnoj pećnici se uništavaju dobra svojstva mlijeka, zato to nije preporučljivo.

shutterstock_495147445.jpg
Shutterstock Ako zamrznuto mlijeko odlučite odlediti uranjanjem u toplu vodu, morate ga upotrijebiti u roku jednog sata