Najčešći razlozi za izdajanje su stanja kada su dojke prepunjene te se izdajanjem postiže omekšanje dojke, i lakše djetetovo prihvaćanjem dojke. Izdajanjem se može povećati količina mlijeka, naravno ukoliko je potrebno.
Ukratko, izdojeno mlijeko, bez obzira radi li se o većoj ili manjoj količini, može se pohraniti i upotrijebiti kasnije. Važno je da vodite računa da izdojeno mlijeko ne držite u prostoru iznad 37°C, nego na sobnoj temperaturi od 19 – 22°C do šest sati. I manje količine izdojenog mlijeka možete sakupljati pohranjivanjem u hladnjak na temperaturi od 0 do 4°C i upotrijebiti unutar tri do pet dana. Ako se radi o većoj količini mlijeka preporuka je zamrznuti ga. Izdojeno majčino mlijeko možete čuvati na duže vrijeme u pretincu za zamrzavanja u sklopu hladnjaka do dva tjedna, ili u zasebnom dubokom zamrzavanju ( ispod 19°C) šest mjeseci.
Ako čuvate izdojeno mlijeko u nekoliko spremnika obavezno označite datum izdajanja, kako biste počeli koristiti najstarije. Zamrznuto mlijeko možete postupno odletiti u hladnjaku - tada ga upotrijebiti u naredna 24 sata. Ako zamrznuto mlijeko odlučite odlediti uranjanjem u toplu vodu, morate ga upotrijebiti u roku jednog sata. Kuhanjem ili grijanjem u mikrovalnoj pećnici se uništavaju dobra svojstva mlijeka, zato to nije preporučljivo.
5 ideja za uskrsne aktivnosti s djecom: Provedite blagdane bez ekrana
Je li Uskrs postao Božić broj 2? Roditelji se pitaju trebaju li kupovati poklone i za ovaj blagdan
5 suptilnih znakova da vršite preveliki pritisak na dijete
Djeca odrastaju s manje bratića i sestrični: Jesu li milenijalci posljednja generacija koja ima puno rođaka?
Bogat program u zagrebačkom ZOO vrtu: Djeca postaju rendžeri, dijele pisanice životinjama, uz kvizove i nagrade