Mozak tek rođene bebe pravo je čudo, a donosimo vam nekoliko činjenica o ovoj 'mašinici' koje će vas iznenaditi.

Prvo psihmotorika i osjetila

Tijekom prvih dana bebina života razvijaju se centri u mozgu koji upravljaju psihomotorikom i osjetilima. Ovakve prioritete Majka Priroda nije postavila slučajno. Naime, da bi beba preživjela, potrebno je da jako brzo svlada prepoznavanje osjetilima te da upravlja vlastitim organima, odnosno da njezin maleni mozak nauči slati informacije o primarnim potrebama njezina tijela, kao što je glad, žeđ, umor, pa i bol ili bilo kakva nelagoda.

Zanimljivo je da u ovome segmentu razvoja i rasta mozak dječaka ima bržu tendenciju rasta nego mozak djevojčica, a u prvim danima nakon rođenja bebin mozak raste i razvija se nevjerojatnom brzinom.

Što je s emocionalnim razvojem?

Dakle, kada dođu na svijet, bebe djeluju isključivo prema instinktu i refleksima. Mame vole misliti da ih njihovi mališani razumiju, čak da ih pokušavaju šarmirati i osvojiti njihovu pažnju. No novorođenčad nije sposobna razumjeti emocije, mišljenje je znanstvenika. Kada dođu na svijet, njihov emocionalni razvoj tek počinje.

Ako su gladni, imaju mokru pelenu, spava im se ili žele majčinu blizinu, privlače pozornost na jedini način na koji znaju - plakanjem.
U početku trebaju zadovoljiti samo najvitalnije potrebe i odgovoriti na instinkt samoodržanja. Međutim, od vrlo rane dobi, bebe aktiviraju svoju nenadmašnu sposobnost prikupljanja informacija, a kroz taj proces njihov mozak postupno sazrijeva.

No to ne znači da roditelji ne bi trebali bebi iskazivati svoje emocije. Naprotiv, kao što je njihovu malome tijelu potrebna hrana da bi se razvijalo, tako je i njihovu mozgu potrebna emocionalna stimulacija da bi se razvijao.

Stoga, stručnjaci smatraju da kognitivni razvoj djeteta u potpunosti ovisi o okruženju u kojem odrasta i emotivnim poticajima koje prima. Maženje, pjevanje ili razgovor s bebom, davanje poljubaca i dojenje izvrsni su načini da potaknete transformacije koje se odvijaju u bebinu mozgu i da joj pomognete da razumije svijet oko sebe.

Tijekom prva 3 mjeseca života bebin mozak fizički se razvija nevjerojatnom brzinom, ali razvijaju se i njezine kognitivne sposobnosti.

Pri rođenju, mozak bebe sastoji se od milijuna neurona kojima je potrebna stimulacija kako bi uspostavili veze i formirali neuronske mreže. To će im u budućnosti omogućiti da izvršavaju zadatke i funkcioniraju kao emocionalna i racionalna ljudska bića.

novorođenče plače
Shutterstock 

Neki od tih neurona već su 'programirani' za obavljanje funkcija povezanih s vitalnim potrebama njihova tijela. No ostali su prisutni za asimilaciju informacija iz svoje okoline, tvoreći sinapse koje će stvoriti ogromnu neuronsku mrežu.

Ljubav i pažnja - najbolja stimulacija

Pri rođenju, ljudski mozak je slabo razvijen, a pravi razvoj događa se izvan maternice, zbog izloženosti podražajima iz okoline, za što je potrebno i vrijeme.

Obitelj i roditeljska briga te ljubav doprinose razvoju djetetova mozga. Stoga, zadovoljite potrebe svog djeteta i usrećite ga.
Vjerojatno znate da vaša beba još nije sposobna zapamtiti sve što činite za nju otkad se rodila. Nikad neće znati koliko ste se žrtvovali i koliko ste je voljeli jer njihov mozak još nije spreman za pamćenje.

No je li doista važno sjeća li se vaša beba što činite za nju? Nije, jer ljubav, koju pružate svom djetetu, i pozitivne emocije, koje mu prenosite, pridonijet će njegovoj emocionalnoj inteligenciji i cjelokupnom razvoju njihova mozga.