Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRANJENJE BLIZANACA: Na što trebate obratiti pozornost ako svoje bebe odlučite hraniti izdojenim mlijekom?

Autor Sunčica Got

Iako je dojenje sasvim prirodno, mnogim ženama uspostavljanje dojenja ne dolazi nimalo prirodno, a to posebno vrijedi za majke blizanaca.

 hranjenje blizanaca.jpg Izvor: Shutterstock

Otprilike polovica blizanačkih trudnoća završi preuranjenim porodom, a mnoge i s carskim rezom. Oba stanja mogu stvoriti komplikacije s proizvodnjom mlijeka. Majke se iz tog razloga često odlučuju na izdajanje ili kombinaciju izdajanja, dojenja i adaptiranog mlijeka. Izdajanje, kao i dojenje, zahtijeva određenu edukaciju i pripremu, ali može znatno olakšati hranjenje blizanaca, piše What to Expect.

Kontakt kože na kožu

Ako su vaši blizanci rođeni ranije i trebaju neko vrijeme provesti na neonatologiji, inzistirajte na kontaktu kože na kožu s njima, kad god je to moguće. Osim što dodiri uvelike pomažu bebama i pomažu vam u zbližavanju, oni će stimulirati proizvodnju mlijeka što će vam olakšati izdajanje u prvim danima.

Ako kombinirate dojenje i izdajanje, nakon svakog podoja izdojite malo mlijeka kako biste potaknuli proizvodnju. Iako su stručnjaci složni oko toga da je isključivo dojenje u prvih šest mjeseci najbolja opcija za dijete kao i nastavak dojenja uz dohranu, dokle god roditelj i dijete to žele, s blizancima je ponekad izazovno slijediti ove preporuke.

No čak i da izdojeno mlijeko kombinirate s adaptiranim, bebe će i dalje dobivati važne nutrijente iz majčinog mlijeka.

 izdajalica.jpg Izvor: Shutterstock

Odmah krenite s izdajanjem

Bebe se uglavnom ne rađaju jako gladne i potrebno je otprilike tri dana da se njihove apetiti otvore. Ako planirate izdajanje za svoje blizance, nema potrebe da čekate da oni krenu sisati. Krenite se odmah izdajati kako biste uspostavili proizvodnju i činite to svaka dva sata odnosno osam do dvanaest puta u 24 sata.

S pedijatrom razgovarajte o tome koja je količina mlijeka potrebna za vaše bebe, a on će vas savjetovati uzimajući u obzir bebinu težinu i opće stanje.

Možda će vas zanimati

Najnovije