Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto beba grize ili štipa maminu bradavicu?

Dugo ste i uspješno dojili, a onda odjednom, vaše vas je dijete pritom počelo gristi ili štipati? I čini se da ga to zabavlja! Zašto to čini i kako postupiti da se takvo ponašanje ne ponovi?

Ma kako se vaše dijete “zabavljalo” kad vas ugrize za bradavicu, to nikako nije ugodno. Dapače, mnoge će majke automatski jauknuti i vjerojatno prestrašiti dijete. Pa kako i ne bi? Ovo niti su očekivale, a i reakcija je sasvim opravdana. Ipak, prije nego vas obuzme ljutnja, imajte na umu da dijete ne razumije da je to mami bolno. Za puno toga tek treba otkriti da nam nije ugodno, baš kao i njemu samome. Djetetu se čini da je to igra, upravo se zato smiješi i veseli dok to čini. U tim okolnostima ne treba trpjeti bol, ali niti grubo grditi dijete niti mu zabraniti dojenje. Evo što možete pokušati:

Ovo nije igra!

Vaš je zadatak da djetetovo ponašanje povežete s neugodom za njega samoga, kako bi shvatilo da se mami ova igra ne sviđa i da je ne namjerava podržavati. Do ugriza obično dolazi kad beba ima šest mjeseci. Katkad je razlog taj što se bradavica nađe baš na mjestu gdje dijete osjeća bolne desni zbog nicanja zubića. Ako ste ionako primijetili simptome nicanja zubića, pokušajte bradavicu gurnuti što dublje bebi u usta jer je tada dijete neće moći ugristi tako lako. Prije dojenja dajte djetetu da grize rashlađenu gumu za grizenje ili premažite desni gelom za ublažavanje boli.

Mnoga djeca prolaze fazu “zabavno je ugristi dojku” i obično do toga dolazi pri kraju dojenja: dijete napravi “mudar” izgled lica i stišće čeljust. Ako kod djeteta primijetite takav izraz lica, brzo se odmaknite tako što ćete mu između čeljusti staviti mali prst ili pak njegovo lice privucite bliže na prsa. Ugristi dojku koja zauzima cijela usta puno je teže.

Što učiniti ako vas je dijete ugrizlo?

1. Odmah odmaknite dojku. Položite ili (ako je starije dijete) posjednite dijete kraj sebe i strogo recite (ne treba baš glasno vikati): “Gristi se ne smije, mamu to boli!” Ako dijete zaplače, utješite ga, ali nemojte odmah davati dojku, pričekajte bar minutu.

2. Kad sljedeći put idete dojiti dijete, pohvalite ga što je lijepo držalo dojku i ispustilo je po završetku hranjenja. Dijete će s vremenom naučiti povezivati ugodan i neugodan odnos prema njemu kao posljedicu svojeg ponašanja.

3. Između osmog i desetog mjeseca mnoga djeca pri dojenju počinju bolno štipati dojku. Odmah zaustavite dijete kad to napravi. Za njega je to uobičajna razvojna faza fine motorike, pa vježba gdje god i na čemu stigne. Zanimljivo mu je tijekom hranjenja igrati se prstićima. Jasno mu dajte do znanja da vam se štipanje grudi ne sviđa i dajte mu u ruke neki predmet koji će zadovoljiti njegovu znatiželju ili potrebu za vježbanjem motorike.

Ponudite djetetu alternativu

Od pomoći će biti čvrste perlice (najbolje one za božićnu jelku) koje dijete može hvatati prstićima, razne igre prstićima, autići s kotačima... Čim dijete jednom uštipne, odmah ga podignite ispred sebe i ozbiljnim tonom objasnite kako vas to boli, da se to ne radi i ponudite mu da radi nešto drugo što vas neće smetati, a može biti jednako zanimljivo. Ako dijete opet uštipne, ponovo odmaknite grudi i ponovite da to ne smije. Ako mama daje jednoznačnu uputu da to neće trpjeti i da joj se takva igra ne sviđa, ali predlaže nešto drugo u zamjenu, djetetu će trebati još koji put sve ponoviti da nauči razliku i da to više ne čini.

Kako njegovati kožu dojke nakon ugriza

Ako je ugriz bio jači pa osjećate bol ili je koža iritirana, nakapajte par kapi svog mlijeka na to i lagano utrljajte na ranu, osušite na zraku i jedno vrijeme nemojte još ništa drugo stavljati na dojku, niti se odijevati. Zaštitne jastučiće redovito mijenjajte da ne dođe do infekcije. Bradavice uvijek možete premazati čistim lanolinom, kao i u vrijeme početka dojenja kad su bile vrlo osjetljive. To svakako pomaže i ne treba prati pri sljedećem dojenju jer je neštetno za bebu. U slučaju ozbiljnije ranice, posavjetujte se s patronažnom sestrom ili liječnikom.

Tekst: roditelji.hr

Foto: Profimedia

Najnovije