Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PELENA KOJA NE MIRIŠE NA DOBRO: Zašto neke bebe imaju intenzivan miris mokraće i kada se treba zabrinuti?

Autor Jelena Pervan

Vaša beba odjednom ima jako intenzivan miris mokraće. Je li to uobičajeno?

 mama presvlači bebu Izvor: Shutterstock

Novopečeni roditelji brzo postaju stručnjaci za mijenjanje pelena i bebine fiziološke potrebe. Paze na detalje pa brzo primijete svaku promjenu. Od petog bebinog dana, barem pet mokrih pelena u danu znak je da beba dobiva dovoljno mlijeka, posebno ako je mokraća blijeda. No što bebin urin dobije snažan miris?

Intenzivan miris često nije razlog za brigu

Snažan miris urina vaše bebe ne treba biti razlog za brigu ako se vaša beba ponaša uobičajeno, pokazuje znakove sitosti i boja urina je, unatoč mirisu, blijeda.

Miris bebina urina ima određeni miris, a što djeca postaju starija, sve se više u njemu osjeća miris amonijaka. Moguće je da intenzivni miris osjećate samo zato što ste se više približili bebinoj peleni prilikom presvlačenja.

Ipak, ako osjećate da je miris previše intenzivan u odnosu na ranije, obratite se pedijatru kako bi se uspostavilo je li riječ o nekoj urinarnoj infekciji jer se i ona povezuje s jakim mirisom urina. Ako beba uz to ima povišenu temperaturu, svakako reagirajte čim prije.

 beba ima stolicu Izvor: Shutterstock

Neka hrana i lijekovi utječu na miris mokraće

Jedan od razloga intenzivnog mirisa može biti i to da beba ne dobiva dovoljno mlijeka. U tom je slučaju mokraća koncentriranija, snažnije miriše i više nije tako blijeda. Moguće je da u tom slučaju imate manjak mlijeka ili beba ne povlači dovoljno prilikom hranjenja.

U slučaju da dojite, moguće je da ste pojeli nešto što utječe na miris bebine mokraće, kao npr. šparoge, češnjak ili luk. Neke majke tvrde kako je bebina mokraća mijenjala miris dok su koristile određene antibiotike.
Ponekad roditelji snažan miris mokraće vezuju uz rast bebinih zuba, ali ne postoje dokazi za te tvrdnje.

Možda će vas zanimati

Najnovije