Beba, kad se rodi, malena je i izgleda krhko. Osim toga, mišići su joj slabi pa je važno obratiti pozornost na to kako je držite. Stoga, donosimo vam kratak vodič po koracima kako 'baratati' tek rođenom bebicom.

Korak 1: Operite ruke

Prije nego što uzmete bebu u ruke, uvijek provjerite jesu li vam ruke čiste. Bebin imunološki sustav još se razvija, tako da se od klica koje nosite mogu razboljeti. Zato operite ruke svaki put prije nego što primite bebu.

Korak 2: Udobno se smjestite

Udobnost je jedna od najvažnijih stvari za držanje bebe. Ne samo što ćete se osjećati fizički ugodno, imat ćete i veće samopouzdanje.
Normalno je u početku biti pomalo izbezumljen. Dajte si vremena i ne zaboravite disati!

Korak 3: Pridržavajte glavicu

Prilikom držanja novorođenčeta, vrlo je važno jednom rukom podupirati glavu i vrat. Uostalom, bebina glava je najteži dio tijela pri rođenju. Obratite posebnu pozornost na bebine fontanele, mekane točke na vrhu glave. Novorođenčad nema kontrolu mišića vrata i ne može glavu držati samostalno. To postižu do četvrtog mjeseca života.

Korak 4: Odaberite najlakšu poziciju

Držanje počinje podizanjem bebe. Kada podižete bebu, stavite jednu ruku ispod njezine glave, a drugu ispod guze. Zatim podignite bebu do razine svojih prsa.

mama nosi bebu
Shutterstock 

Najuobičajniji položaj je kada bebina glavica leži na pregibu lakta, a dlanom druge ruke podupirete bebina leđa. Držanje novorođenča potrbuške ugodan je položaj za djete i obično ga bebe jako vole. Bebino lice se nalazi na vašoj podlaktici.

Držanje na ramenu zahtjeva da bebinu glavicu naslonite na svoje rame, a drugim, otvorenim dlanom poduprete guzu i donji dio leđa. Ako je beba malo veća, najbolje je da ju držite tako da vidi iznad vašeg ramena.

Licem prema naprijed, uspravno, položaj je koji bebe jako vole. Nesmetano mogu promatrati okolinu i proučavati je. Bebino tijelo naslonite na svoja prsa i jednom rukom ju držite oko trbuščića. Drugom rukom, provučenom između nožica, pridržavajte guzu. Dok je držite, obratite pažnju na bebino raspoloženje. Ako je nervozna ili plače, pokušajte promijeniti položaj. Možete isprobati i lagano ljuljanje. Imajte na umu da bebina glava uvijek treba biti okrenuta tako da može slobodno disati.

Ako osjećate nervozu zbog držanja bebe, odaberite sjedeći položaj. Sjedenje je također dobro svima koji možda nemaju snage izdržati bebinu težinu, poput djece i starijih osoba.

Nemojte kuhati niti nositi tople napitke dok držite bebu. Noževi, vatra i prevelika toplina, opasni su i mogu dovesti do ozljeda. Maknite se i od drugih dok to rade u vašoj blizini.
Nikada nemojte tresti bebu, bilo da se igrate ili ste frustrirani, jer to može uzrokovati krvarenje u mozgu, pa čak i smrt.

Važno je da pokušate biti što opušteniji. Iako su malene, bebe nisu toliko krhke kao što mislite. Ključno je da se udobno smjestite i poduprete nježnu glavicu i vrat vašeg mališana. Čak i ako vam je držanje bebe u početku čudno ili zastrašujuće, vježbanjem ćete uskoro postati pravi majstor.