Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOŽE LI KLASIČNA GLAZBA UČINITI BEBE PAMETNIJIMA: 12 skladbi koje možete puštati djeci

Glazba pozitivno utječe na dječji razvoj, a mi vam preporučujemo 12 skladbi poznatih majstora klasike pa odaberite

 beba sa slušalicama Izvor: Shutterstock

Slušanje klasične glazbe, bilo da se radi o Mozartu, Beethovenu ili Bachu, može izazvati radost, ali i umiriti djecu na čudesan način. Kod beba, klasična glazba pomaže im podići raspoloženje i utječe na njihov razvoj. A jeste li znali da su poznate dječje pjesmice poput 'London Bridge' i 'Mary had a little lamb' inspirirane klasičnim melodijama?

Zašto je klasična glazba dobra za bebe?

Klasična glazba ne zvuči samo anđeoski, već i ima čudesno djelovanje na dječji um i dušu.

1. Pomaže u usvajanju jezika
Rano izlaganje glazbi aktivira mnoga područja bebina mozga. Ova područja također uključuju usvajanje jezika i vještine čitanja. Istraživanja pokazuju da slušanje glazbe poboljšava djetetovu sposobnost obrade glazbe i govora. Jezik ima temeljne ritmičke obrasce koji slušateljima pomažu da razlikuju različite glasove u govoru. Izloženost obrascima u glazbi može poboljšati djetetovu sposobnost da prepozna te zvukove.

2. Pomaže bebi da lakše zaspi
Sviranje nježnih klasičnih melodija, kao što su uspavanke, stvara spokoj, stvarajući idealno okruženje za san. Umirujuća melodija i obrazac, koji se ponavlja, mogu smanjiti broj otkucaja srca i ujednačiti disanje, pomažući djetetu da zaspi.

3. Ima pozitivne učinke na zdravlje djeteta
Općenito, klasične skladbe imaju nježne melodije. Pjesma je nježna i može imati umirujući učinak na bebe. Ako je vaša beba nervozna, slušanje klasične glazbe može je umiriti i izazvati osjećaj sreće. Kako djeca odrastaju, stres ih može dovesti do emocionalnih problema. Kada je beba sretna i bez stresa, to pozitivno pridonosi njezinu cjelokupnom zdravlju.

A može li klasična glazba učiniti vaše bebe pametnijima?

Mozartov efekt definiran je studijom iz 1993. tijekom koje su učenici nakon samo 10 minuta slušanja Mozartove sonate pokazali bolje zaključivanje u geometriji. Međutim, 'Mozartov efekt' je bio privremen i trajao je samo oko 10 do 15 minuta.

Objavljeni rezultati ove studije izazvali su veliki interes u SAD-u. Mnoge su obitelji počele puštati klasičnu glazbu svojoj djeci, a država Georgia krenula je i dalje te počela dijeliti besplatne CD-ove s klasičnom glazbom novorođenčadi. Međutim, naknadne studije pokazale su mješovite nalaze; neki se nisu mogli pohvaliti rezultatom, dok su drugi podržavali teoriju.

Istraživanje provedeno na predškolskoj djeci pokazalo je povećanu učinkovitost u zadacima rezanja i savijanja papira zbog izlaganja klasičnoj glazbi. No takvo je poboljšanje bilo vidljivo i kada su djeca slušala ostalu glazbu i priče. To je pokazalo da su djeca bila bolja, ne zbog klasične glazbe već zato što su uživala u onome što su slušala.

Dakle, iako je klasična glazba korisna za bebu, trenutno nema dokaza koji ukazuju na poboljšanje opće inteligencije.

12 najboljih klasičnih skladbi za bebe

Bilo da želite umiriti bebu, zabaviti je ili joj pomoći da zaspi, na ovom popisu postoje djela klasične glazbe za svaki scenarij.

1. Johann Sebastian Bach – 'Ovce mogu ovdje sigurno pasti'
Ovaj melodičan komad ima kvalitetu uspavanke i daje osjećaj mira i spokoja. Svojim prekrasnim harmonijama, ova pastoralna glazba može umiriti vašeg mališana. Možete je puštati da ih uspavate ili umirite.

Bachova sonata Ovce mogu sigurno pasti
Izvor: Youtube

2. Brahms – 'Wiegenlied Op. 49 No. 4 (Lullaby)'

Ova dirljiva Brahmsova uspavanka dobro je poznato djelo. Utješna kadenca čini je savršenom pjesmom za uspavljivanje mrzovoljne bebe. Dakle, sljedeći put kada dijete bude mrzovoljno prije spavanja, pustite ovu skladbu i gledajte kako melodija čini svoju čaroliju.

Brahmsova uspavanka, klavir
Izvor: Youtube

3. Gioachino Rossini - 'Uvertira William Tell'

Klasična glazba nije korisna samo za uspavljivanje beba, već ih može i razveseliti. Opera je brzog tempa s privlačnom melodijom i potaknut će vašeg mališana da se pokrene i zapleše od radosti.

Rossini
Izvor: Youtube

4. Wolfgang Amadeus Mozart – 'Sonata za klavir br. 11 u A duru'
Ova dojmljiva sonata ima tri stavka. Alla Turca je treći stavak i jedno je od najpoznatijih klavirskih djela velikog Mozarta. Nježni uspon i pad melodije mogu imati učinak uspavanke. Savršen je komad za igru prije spavanja.

Mozart
Izvor: Youtube

5. Claude Debussy - 'Mjesečina'
Ovaj klavirski komad često se koristio za prikaz romantike u mnogim filmovima i televizijskim emisijama. Pustite je kada želite stvoriti mirnu atmosferu i opustiti svog mališana.

CLAUDE DEBUSSY: CLAIR DE LUNE
Izvor: Youtube

6. Felix Mendelssohn – 'Mirno more i uspješno putovanje'
Ova uvertira temelji se na dvjema pjesmama Goethea Meeresstille (Mirno more) i Glückliche Fahrt (Uspješno putovanje). Tiha glazba violina i solo flaute čine otvaranje 'Mirnog mora' vrlo opuštajućim. Može vam pomoći da smirite bebu. Drugi dio skladbe ima brži tempo i može podići raspoloženje vašeg djeteta.

Mendelssohn: Calm Sea & Prosperous Voyage
Izvor: Youtube

 7. Ralph Vaughan Williams – 'Lark Ascending'
Ovaj komad, koji oduzima dah, inspiriran je pjesmom Georgea Mereditha. Lepršanje i uzdizanje violinske melodije savršeno oponaša ševu iz pjesme koja se uzdiže prema nebu. Djeca uživaju u zvucima ptičjeg pjeva, pa bi ih ovaj nježni klasični komad donio veliku radost.

Vaughan Williams ~ The Lark Ascending
Izvor: Youtube

8. Johann Sebastian Bach - 'Air on G String'

Ovo je još jedna prekrasna Bachova pjesma. Melodija na citri je nježna i opuštajuća. Ovaj nezaboravni komad može biti savršen uvod u Bacha za vašeg mališana.

Johann Sebastian Bach-Air on G String
Izvor: Youtube

 9. Mozart - 'Serenada br. 13 za gudače u G-duru, K. 525'

Predstavljanje Mozarta djetetu ne bi bilo potpuno bez ove ikone klasične skladbe. Nazvana 'Eine kleine Nachtmusik' ili “Mala noćna muzika', ova serenada jedno je od najpopularnijih Mozartovih djela. Živahna glazba savršena je da razveselite dijete kada postane nervozno.

W. A. Mozart, Mala noćna muzika, KV 525. II. stavak: Romanze - Andante
Izvor: Youtube

10.Charles Gounod - 'Ave Maria' 
Bachov meditativni ugođaj nadahnuo je još jednog kompozitora da na preludij doda melodiju. Bio je to Charles Gounod, francuski kompozitor 19. stoljeća i zahvaljujući njemu danas imamo jednu od najpoznatijih 'Ave Maria'. Jednostavnu glazbu bebe lakše prate i ovaj komad dobro odgovara kriterijima. Jednostavnost i spokoj čini ga odličnim izborom za najmlađe.

Charles Gounod: Ave Maria (piano solo)
Izvor: Youtube

11. W. A. Mozart: 12 varijacija u C molu na francusku pjesmu 'Ah vous dirai-je maman' 
Ovo djelo koje je skladao Mozart varijacija je francuske narodne pjesme 'Ah, vous dirai-je, Maman'. Popularne dječje pjesmice kao što su 'Twinkle Twinkle Little Star', 'Ba Ba Blacksheep' i 'Alphabet song' koristile su ovu glazbu. Vašoj bebi će se svidjeti ova nezaboravna i lako pamtljiva melodija.

Mozart: Dodici variazioni per pianoforte su "Ah, vous dirais-je, Maman" KV265
Izvor: Youtube

12. Victor Herbert – 'March Of The Toys'
Živahno raspoloženje pjesme i taktovi tapkanja nogama savršeni su za dobro raspoloženje vaših mališana. Beba može uživati u jedinstvenim taktovima kompozicije. Marš u ritmu, poslužit će za dodatnu zabavu i smijeh.

Victor Herbert - March of the Toys, from "Babes in Toyland" (audio + sheet music)
Izvor: Youtube

Iako slušanje klasične glazbe ne mora nužno učiniti bebe pametnijima, može im pomoći u smirivanju i podići im raspoloženje, ovisno o odabranoj kompoziciji. Rano uvođenje klasične glazbe, također bi moglo pomoći djetetu da razvije sklonost prema njoj. Imajte na umu da je izlaganje glazbi dobro za dojenčad, a da je gledanje u ekran štetno. Redovito slušanje klasične glazbe može biti savršena prilika da provedete kvalitetno vrijeme sa svojim mališanom.

Najnovije