Uvođenjem plave ribe u djetetovu dohranu, nikako ne zaboravite na losos jer ova je namirnica pravo malo čudo. Potiče rad mozga, olakšava astmu i alergije, ublažuje probleme s hiperaktivnošću, ispadima bijesa i slično. Koristan je i ako dijete ima problematičnu kožu i ekceme, a kod odraslih je možda najpoznatiji po tome što sprječava krvne ugruške, srčani i moždani udar.

Hranjive vrijednosti

Što sve sadrži losos i što ga čini tako moćnom namirnicom? Za početak, obiluje bjelančevinama, a sadrži još željezo, selen, fosfor, jod, sumpor, vitamine B3, B6, B12, vitamin D i E, a osobit je zbog bogatstva omega-3 masti. Znamo li da se dvije trećine mozga sastoje od masnoće, od čega polovica omega-3 masti, jasno nam je zašto losos zaslužuje tolike pohvale. Neka male dječje glavice dobiju što veću pordršku u svom intelektualnom razvoju i putem zdrave prehrane.

Preporuča se da djeca konzumiraju jednu porciju masne ribe tjedno. Više od toga radije izbjegavajte jer je teško procijeniti koliko je onečišćeno more iz kojeg taj losos ili masna riba potječu.

Astmtičari, pozor!

Znanstvenici su uspjeli dokazati i povezanost redovitog jedenja masne ribe s manjom učestalosti astme u djetinjstvu. Razlog je taj što omega-3 masti proizvode tvari slične hormonu koji pomaže smanjiti upalu pluća. A k tome, ako znamo da omega-3 u odraslih prevenira depresiju, Alzeheimerovu bolest, moždani i srčani udar te ugruške, možemo se zaista zapitati zašto već odavno nismo počeli konzumirati namirnice bogate omega-3 mastima.

Kako servirati lososa

Ovisno o vašim kulinarskim vještinama, losos se može pripremiti u obliku odreska, pite, salate, kao dodatak sendviču, kao ražnjiće s nekim od djetetu dragih priloga i umaka. Ako u početku odbija bilo što od toga, razmislite i o domaćoj pašteti od lososa, juhi s dodatkom lososovog mesa ili možda kakvoj pljeskavici, popečcima s dodatkom povrća, domaćoj pizzi s lososom. S vremena na vrijeme ponovo ponudite neki drugi oblik, djeca stalno mijenjaju odluke oko toga što bi jela, a što ne, tako da je moguće da se vaš mališan uskoro predomisli i zavoli taj okus.

Neke od recepata s lososom pročitajte i na našem portalu:

https://www.roditelji.hr/recepti/glavna-jela/1360-sparoge-s-lososom-a-la-mare/

https://www.roditelji.hr/recepti/predjela/princes-krafnice-s-pastetom-od-lososa/

Izvor: Čudotvorna hrana za djecu (Juliette Kellow)

Foto: Profimedia