Iako će većina reći da je to nemoguće ova situacija jest moguća i posebice je neugodna ako želite dijete ili se već borite s neplodnošću uz lijekove. No ovih 6 situacija doista može uzrokovati ovakav rezultat testa:

1. Utvrdili ste početnu trudnoću koje više nema

Trudnoća se današnjim testovima može otkriti vrlo rano, već od prvog dana zakašnjele mjesečnice. Ako tada dobijete pozitivan rezultat i zatim nakon tjedan dana ponovite test koji pokazuje negativan rezultat, moguće je da trudnoće više nema. Svaka žena će se upitati koji je rezultat točan? Vjerojatnije je da je kasniji negativan rezultat točan jer se zna da mnoge trudnoće jednostavno ne prežive prvih nekoliko tjedana. Često žene niti ne znaju da su trudne. Mjesečnica može stići točno na dan kad ona i inače stiže, iako smo kratko vrijeme bili trudni ili pak malo kasniti što mnoge žene jednostavno registriraju samo kao kašnjenje mjesečnice. Kako su testovi trudnoće danas vrlo osjetljivi i mogu otkriti prve faze trudnoće vrlo rano tako je mogućnost ovakvog lažno pozitivnog testa veća.

shutterstock_1043798698.jpg
Shutterstock Testovi danas su vrlo osjetljivi i mogu otkriti prve faze trudnoće koje poslije više ne mora biti, tzv. biokemijska trudnoća

2. Test nije pravilno izveden

Ako pogledate test nakon preporučenog vremena, u prozorčiću se može razviti slaba linija pozitivnog testa. No, to nije isto što i pozitivan test. Zato je važno provjeriti upute za pravilno korištenje testa. Ako na testu vidite samo vrlo slabu liniju, ali ste sve učinili ispravno, to zvuči kao pozitivan rezultat.

3. Testu je istekao rok trajanja

Prije upotrebe testa provjerite rok trajanja na pakiranju. U testu se nalaze osjetljivi kemijski spojevi i sam proces testiranja može biti ugrožen ako su kemikalije stare.

4. Ako ste u postupku MPO-a test može biti lažno pozitivan

Kućni test trudnoće mjeri razine hormona trudnoće hCG-a u urinu i registrira njegov snažan rast u samom početku trudnoće. Ako ste u postupku potpomognute oplodnje vjerojatno ćete dobivati lijekove s ovim hormonom pa će njegove više vrijednosti registrirati i ovaj test te pokazati rezultat koji to možda i nije. Ovisno o postupku MPO raspitajte se kod liječnika možete li raditi ovakav test ili je bolje napraviti siguran krvni test.

shutterstock_662731777.jpg
Shutterstock Ako se testirate ubrzo nakon poroda rezultat može biti lažno pozitivan

5. Nedavno ste rodili i razine hCG hormona su još uvijek visoke

Vrijednosti hCG-a postaju negativne tek otprilike 4 tjedna nakon poroda. Ako se testirate ubrzo nakon poroda, svakako porazgovarajte sa svojim liječnikom te napravite krvni test koji će vam reći kolika je zaista razina hormona. Krvni test ćete vjerojatno morati ponoviti kako biste potvrdili da je hormon u silaznoj putanji. Ako raste, tada ste vjerojatno trudni.

6. Može ukazivati na neuobičajeno medicinsko stanje ili bolesti

Važno je znati da se ovo događa vrlo rijetko. Međutim, postoje određene bolesti koje uzrokuju povećanje hCG, primjerice neki tumori. Ako se uopće brinete, razgovarajte s liječnikom.