Kisele krastavce možete kupiti u trgovini ili ih pripremiti kod kuće. Kiseljenje povećava trajnost i nutritivnu vrijednost hrane. Osim toga, kiseli krastavci imaju zdrave probiotičke bakterije koje mogu poboljšati zdravlje crijeva.
„Bebe mogu početi jesti kisele krastavce kada počnu jesti krutu hranu sa oko 6 mjeseci. Može biti korisno upoznati bebu s različitim okusima i teksturama, a kiseli krastavci su jedinstveni po obje ove značajke," kaže Trista Best, registrirana dijetetičarka.
Zdrave bebe mogu povremeno konzumirati kisele krastavce od šestog mjeseca života. No, ako niste sigurni je li vrijeme za kisele krastavce, posavjetujte se s pedijatrom. Kada liječnik dopusti bebi da jede kašu, hranite je samo u malim količinama. Na primjer, bebama kao međuobrok možete dati komadić hladne, ukiseljene mrkve ili krastavca, posebno za zubiće, za sisanje i grickanje. To će im olakšati upalu desni i odvratiti ih od boli i iritacije.
Kiseli krastavci također mogu poslužiti kao dobra hrana za poboljšanje pincetnog hvata prstima, što je ključno za podržavanje učinkovitog odvikavanja. Dok svojoj bebi dajete kisele krastavce, nemojte ih ostavljati bez nadzora. To je neophodno jer su kiseli krastavci sirova hrana koja može predstavljati potencijalnu opasnost od gušenja. Radi sigurnosti uvijek poslužite male komadiće ili male kriške kiselih krastavaca kako biste spriječili rizik od gušenja.
Zdravstvene prednosti kiselih krastavaca u prehrani za bebe
Kiseli krastavci mogu biti dobri za zdravu probavu, zdravlje crijeva i imunitet beba. Iako su kiseli krastavci bogati natrijem, njihova umjerena upotreba za bebe može biti korisna. Kiseli krastavci imaju nekoliko hranjivih tvari i mikroorganizama pogodnih za crijeva koji mogu pomoći u zdravoj probavi, podržati zdravlje crijeva i ojačati imunitet .
Na primjer, bakterije mliječne kiseline mogu pretvoriti fenolne spojeve u aktivne metabolite koji mogu dati posebne zdravstvene prednosti. Nadalje, fermentirana hrana može smanjiti nenutritivne spojeve, poboljšavajući tjelesnu apsorpciju hranjivih tvari.
"Kiseli krastavci na policama trgovina obično nisu istinski fermentirani, što znači da ne sadrže korisne probiotike. Prirodno fermentirani kiseli krastavci sadrže te korisne bakterije koje mogu poboljšati zdravlje bebinih crijeva," napominje Best.
Dakle, ako želite hraniti svoju bebu kiselim krastavcima, koristite prirodno fermentirane kisele krastavce umjesto verzija fermentiranih u octu kako biste izvukli sve prednosti jer kiseli krastavci fermentirani u octu nemaju zdrave bakterije ili probiotike. Probiotici za bebe imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, pa je hranjenje kiselim krastavcima izvrstan način da poboljšate cjelokupno zdravlje vašeg djeteta.
Na što trebate paziti?
Prirodno fermentirani kiseli krastavci obično imaju visok sadržaj natrija, minerala koji može opteretiti bebine nezrele bubrege. Osim toga, rano izlaganje slanoj hrani može promijeniti djetetov okus kasnije u životu. To znači da kako beba raste, može žudjeti za slanom hranom i jesti je previše.
Kiseli krastavci također mogu uzrokovati želučane tegobe ili refluks zbog svoje kiselosti kod osjetljivih beba. Stoga ih izbjegavajte hraniti kiselim krastavcima osim ako vaš pedijatar ne predloži drugačije. Bebi nemojte davati vodu od kiselih krastavaca jer može nepotrebno napuniti bebin želudac i izložiti ga višku soli i šećera.
Mogu li kiseli krastavci izazvati pelenski osip?
Kisela hrana, poput kiselih krastavaca, može iritirati bebinu kožu i izazvati osip. Bakterije mliječne kiseline u kiselim krastavcima probavljaju šećere i proizvode mliječnu kiselinu zbog čega je kiseli krastavac kiseo. Kod nekih osjetljivih beba, kisela hrana može iritirati kožu i izazvati osip oko usana, usta i stražnjice. Alternativno, kisela hrana može iritirati sluznicu crijeva, uzrokujući proljev, što može dovesti do pelenskog osipa.
Izvor: Yumama