ZAŠTO BEBE BLJUCKAJU? Ova bezopasna pojava ponekad može ukazivati na ozbiljniji problem

Ako imate malu bebu, sa sobom uvijek nosite tetra pelenu za nenadane situacije nakon hranjenja.

Shutterstock Bljuckanje: Uobičajena - i bezopasna pojava! Najnormalnije je da bebe malo bljuckaju nakon hranjenja. Čak je česta pojava da i malo veća djeca ponekad povrate nakon jela ako im nije hrana 'dobro sjela'. Ako nema nikakvih drugih zabrinjavajućih simptoma niti dijete boli trbuščić, nema potrebe za liječnikom.

Male bebe bljuckaju gotovo svaki dan. Neke više, neke manje, ali to je sasvim normalna pojava koja ne bi trebala zabrinjavati roditelje. Djeca tako izbacuju višak zraka i hrane, a bljuckanje se događa i zbog nezrelosti probavnog sustava. Negdje oko šestog mjeseca bebina života, bljuckanje prestaje. Ipak, postoje situacije u kojima treba reagirati.

Češće podižite bebu na podrigivanje

Iako se čini da bebe bljuckanjem izbace većinu mlijeka, obično je riječ o količini koja stane u jednu žlicu. Većina djece bljucka nakon ili za vrijeme obroka, radi progutanog zraka i prejedenosti. Ranije rođena djeca imaju slabije razvijen probavni sustav pa bljuckaju češće od ostale djece, a češće bljuckaju i djeca kojoj niču zubi.

Ako dijete dobro jede i napreduje, nema razloga za brigu, a preporučuje se da se djecu, nakon svakog obroka stavi u uspravni položaj kako bi podrignula. Dijete možete podizati na podrigivanje i za vrijeme jela. Napravite kratku pauzu za podrigivanje, ako primijetite da hlapljivo jede.

Oko šestog ili sedmog mjeseca života, s uvođenjem dohrane i sazrijevanjem probavnog trakta, bljuckanje uglavnom prestaje.

Shutterstock 

Povraćanje ili bljuckanje

Roditelji ponekad ne mogu razlučiti radi li se o povraćanju ili bljuckanju. Povraćanje karakterizira veća količina izbačenog sadržaja, a često ga prate i djetetovo nezadovoljstvo, grčevi ili plač. Ako dijete pritom ima i temperaturu ili veći broj stolica, moguće je da se radi o virozi.

Ako primijetite da beba prečesto bljucka, a uz to gubi na težini, ima tragove krvi u izbljuckanom sadržaju, izvija se i kašlje, tada se obratite pedijatru jer je moguće da beba pati od gastroezofagealne refluksne bolesti. Uzroci tog stanja mogu biti brojni, a važno je da dječji gastroenterolog napravi kompletnu obradu kako bi se bebi što prije pomoglo.